Site icon Norsktennis.no

Ruseløkka første skole med AKS tennis

NTF Tennis Kids er verdens største barnetennisskole med ca 10.000 barn tilknyttet. 54 klubber følger konseptet.

Et ønske har lenge vært å etablere Tennis Kids også utenfor klubbene.

Gleden var således stor da ansvarlig for Tennis Kids Espen Lilleaas hørte at ansvarlig for gymaktivitetene Bjørn Rud ved Ruseløkka Skole i Oslo hadde tatt initiativ til å få tennis inn i Ruseløkka AKS.

Første skole med tennis på programmet

– Det var Bjørn som kom med ideen, forteller avdelingsleder for Aktivitetsskolen (AKS) ved Ruseløkka Marthe Espolin Sletmo, da vi møtte henne og Bjørn på skolen for en tid tilbake. – I utgangspunktet hadde jeg nærmest ingen kjennskap til tennis; dvs jeg kjente til Casper Ruud og Serina Williams.

Espolin Sletmo fortsetter…

– Bjørn tok med eget tennisutstyr til AKS under sommeråpent i august og vi oppdaget fort at det var mange barn som ønsket å spille tennis. Det ble veldig stor interesse. Også hos foreldre og personale skapte tennisen engasjement. Så Bjørn og jeg begynte å snakke om at det hadde vært fint å tilby tennis på AKS i form av gratis kurs. AKS skal på en måte være den nye «leken i gata»; det er her de leker, skaper vennskap og driver med aktiviteter.

Sentrumsskolen Ruseløkka med ca 550 elever fra 1.-10. klasse har elever fra hele Oslo. Den har et bredt spekter av barn og ungdom fra ulike oppvekstvilkår, så det er viktig at tilbudene utformes så alle har anledning til å delta.

– Vi tilstreber at alle skal finne en aktivitet de mestrer og at ingen føler seg ekskludert. Bl.a derfor er gratisprinsippet viktig her ved skolen, sier Espolin Sletmo.

Eksempel til etterfølgelse

– Jeg har spilt tennis i mange år i Ljan Tennisklubb, om enn ikke alltid så hyppig, forteller Rud. – I år har jeg imidlertid fått spilt opptil flere ganger i uken.

Tanken på at tennis kunne være en fin aktivitet i skolen hadde han hatt lenge.

– Da AKS hadde to uker sammenhengende heldagsåpent ved begynnelsen av sommerferien fant jeg tiden moden for å prøve dette i skolegårdens ballbinge.

Som nett ble skolens volleyballnett tatt i bruk. Racketer og baller tok Bjørn med hjemmefra.

– Tennisen fikk en veldig god mottagelse hos barna. Så jeg tenkte at nå skulle vi ta skrittet ut og tilby tennis som eget kurs på linje med andre AKS-aktiviteter – f.eks sjakk, kunstgrupper, natureksperimenter osv.

Å ikke bare organisere det materielle, men også livlige barn kan være en utfordring. Han tok derfor kontakt med Norges Tennisforbund.

– Skulle vi først ha et tenniskurs måtte vi jo ha en viss profesjonalitet over det. Vi skulle gjennomføre det på en måte som er sammenliknbar med det man kan forvente på et nybegynnerkurs i en klubb. Så jeg tok kontakt med Norges Tennisforbund. Vi fant fort ut at Tennis Kids dekket vårt målområde. Vi fant også ut at jeg burde ta et kurs på Oslo Tennisarena, der jeg lærte det som nå er basis for tennisopplegget vårt.

Elevene fikk tilbud om et introkurs. De ble delt i 4 grupper à 10 spillere. Den store gymsalen rommet 4 minitennisbaner, hvor elevene fikk en time pr uke med innføring i det grunnleggende.

Etterhvert kom henvendelsene om faste kurs. Interessen ble så stor at Bjørn og Ruseløkka nå ønsker å tilby egne kurs for de som har gått introkurset.

I Ruseløkka’s nærmeste krets ligger foreldredrevne Vika og Filipstad sportsklubb. På Marthe og Bjørns agenda står også muligheten for å få til foreldredrevet tennis i gymsalen fredager. Da står gymsalen ledig på ettermiddagen og kvelden.

– For de av barna som virkelig kommer i gang med tennis håper jeg de melder seg inn i en tennisklubb, avslutter Rud.

Vil ha tennis på flere skoler

Espen Lilleaas roser de involverte i tennissuksessen ved Ruseløkka skole.

-Dette er en god illustrasjon på hva en enkelt persons initiativ kan bety. Bjørn Rud er forøvrig den første representanten fra skolevesenet som har deltatt på utdanningsdagene til Tennis Kids.

NTFs horisontmål er at tennis skal bli integrert i gymtimer og på AKS/ SFO på barneskoler.

– Dette er forhåpentligvis første steg på veien, fortsetter Lilleaas. – Vi jobber også for at prislappen skal ned og med det gjøre tennis tilgjengelig for alle. Det å kunne teste ut tennis på skolen er positivt på så mange måter. Når jeg ser idrettsgleden blant barna som løper rundt med racket i hånda på Ruseløkka skole så er jeg sikker på at dette er riktig vei å gå. Det blir spennende å følge dette prosjektet videre, sier Lilleaas til slutt.

Exit mobile version