Tre nye NTPFs Gullmerke-innehavere

2009

Under helgens Davis Cup på Gjøvik ble det delt ut ikke mindre enn 3 Gullmerker med diplom – NTPFs høyeste utmerkelse.

Jan Huus, Ulrikke Eikeri og Casper Ruud fikk sin fortjente oppmerksomhet.

Morten Bjerke hadde skrevet og sto for talen, og vi gjengir her hele hans flotte hyllest til de nye Gullmerke-innehaverne:

— —

Norges Tennis- og Padelforbund, som det nå heter, er helt avhengig av at mange bidrar både lokalt og nasjonalt for at vi idag kan glede oss over topp internasjonal tennis her på Gjøvik.

Det er ikke sånn at Casper eller Victor en dag våkner opp og er en topp internasjonal spiller. Det er mange som over veldig lang tid har lagt ned en stor innsats for at apparatet rundt dem er tilstede. Sikrer at det er baner, haller, baller, klubber, trenere, treningsforhold og turneringer som gjør at de kan ta fatt på den veldig lange og krevende veien som fører dem frem til der de er idag.

Bak denne jobben står det mange, men det står også noen få som gjør en helt eksepsjonell jobb.

Det er noen som dedikerer mesteparten av livet sitt til tennis. De har det som livsstil. De blir nok ikke rike på penger av det. Men de blir rike av innholdet i livet sitt, rike av den glede de skaper for andre, og rike på vennskap og minner som de skaper sammen med andre som elsker tennis.

En av de vi skal hedre i dag, har i aller høyeste grad vært med på å tilrettelegge for dagens stjerner. Han skapte en institusjon ut av sin klubb Furuset, som gjorde at alle de som ønsket det kunne konkurrere i et slikt omfang, ingen kunne forvente å bli tilbudt.
Han skapte et turneringstilbud som alene var mye større enn alle de andre til sammen.

Jeg har regnet ut at han i over 35 år, har arrangert turneringer nesten samtlige helger i vinterhalvåret, og det var både singel og double, flere aldersklasser og flere rangeringeklasser og trøsteturnering for de som tapte tidlig. Det må ha blitt mellom 4-5.000 turneringer.
Og han sto der like blid hver fredag ettermiddag, hver lørdag og søndag morgen med kaffen klar, og han delte ut premiene sent søndag kveld. Uten disse turneringene, og uten denne frekvensen hadde norsk tennis aldri fått den posisjonen den har idag, og alle de 1000-vis av enkeltspillere hadde vært veldig mange flotte opplevelser fattigere.

Men ikke nok med hans fantastiske innsats for arrangering av turneringer. Han var også en meget dyktig trener, og han satset resten av sin fritid på å dyrke frem spillere i Furuset tennisklubb, som gjør at de har premieskapet fullt av NM senior titler og NM lagseire, og spesielt for kvinner.

Jeg vil derfor gjerne be Jan Huus komme frem hit og motta norsk tennis høyeste utmerkelse, Gullmerket med diplom for sin fantastiske innsats for tennisen i Norge.

Så skal vi over til 2 andre som også skal bli hedret.

De skal hedres for sine sportslige meritter. Det står i statuttene for tildeling av denne utmerkelsen at den også kan gis til noen som har gjort helt eksepsjonelle sportslige presentasjoner. Og de siste årene har vi vært så heldige at vi har opplevd helt eksepsjonelle sportslige prestasjoner.

Casper Ruud intervjues av Håkon Bjercke under Davis Cup på Gjøvik.

For oss som har levd en stund så var det vi opplever nå, helt utenkelig for bare noen år siden. Ja, Christian Ruud hadde vært nr 39 i verden og noen hadde visst vært i 3. runde i Wimbledon. Men det var et stykke frem til de beste i verden, og at noen norske skulle ta den rollen var langt fra gitt.

Men så skjer det altså mye på en gang. Casper begynner plutselig å spille bedre enn fatter’n og sniker seg litt under radaren opp på 1 plass på verdensrankingen for junior.
Og så går det bokstavelig talt slag i slag. Det ene rekorden ryker etter den andre og så har vi plutselig en nordmann i en Grand Slam finale. Eller for å være nøyaktig vi har en mann og en kvinne i hver sin Grand Slam finale. I samme år, i samme turnering. French Open i 2022.
Og så følger altså som vi vet Casper opp med en ny finale i US Open samme år og tar like godt med seg en ny finale i Paris også i fjor. Og han gjør det i en periode hvor de største av de alle er med. Først en surrealistisk finale mot sitt store forbilde, Rafael Nadal. Så er han veldig nære å ta 3dje sett mot Alcaraz i US Open finalen. Hadde han fått det settet kunne kanskje vi ha hyllet en Grand Slam vinner. Han ble nr 2 i verden etter US Open finalen. Og for oss som følger ekstra nøye med så var han på det som heter Live ATP Ranking, fortløpende oppdatering av poengene etter hver kamp og ikke hver mandag. På denne rankingen var han i noen timer nr 1 i verden. Så han har vært det og jeg vet at han prøver hardt å bli det igjen.

Ulrikke Eikeri til høyre i 1. rad under United Cup ved årsskiftet.

Vår andre Grand Slam finalist var Ulrikke Eikeri, som spilte seg frem til finalen i mixed double 2022. Ulrikke har spilt lenge, jobbet mye, vært utrolig utholdende og er i dag fremdeles en av de beste double/mixed spillere i verden.
Ulrikke er som vanlig på reise, men hun får sin utmerkelse noe senere.

Men Casper er som dere sikkert har forstått her. Og det er en glede å tildele også Casper, norsk tennis høyeste utmerkelse, Gullmerke med diplom. Så Casper hvis du kan komme frem så skal du få ditt velfortjente gullmerke. Jeg vet at du sikkert ikke har hatt denne utmerkelsen som ditt aller største mål i livet, og at dette sikkert ikke var derfor du la ned så utrolig mye trening og innsats. Men dette er det offisielle norsk tennis sin mulighet for å si tusen takk for alle de fantastiske opplevelsene du har gitt oss alle som er glad i tennis.

— —

Vi gratulerer de nye Gullmerke-innehaverne!

Hoved-/forsidebilde: F.v Morten Bjerke, Jan Huus og President NTPF Lars Gjerdåker.