Farsund er kanskje ikke forbundet med å være en tennismetropol. Men i den lille sørlandsbyen bor nå en tidligere ATP-spiller.

Rickard Holmström (39) spilte profesjonelt i 20-årene og var som best 751 på verdensrankingen i single og 562 i double.

Vet Farsund Tennisklubb at det bor en tidligere ATP-spiller i byen?

-Ikke så mange som vet det enda nei, humrer Rickard. Den blide svensken har så vidt vært litt i kontakt med styret og hatt et par treninger med klubbens herrelag, men foreløpig har han ingen rolle i klubben. Hverdagslivet er nå preget av bleieskift og trilleturer, og ny jobb utenom tennisen.

– Vi får se til våren, sier 39-åringen, som ikke bare har en internasjonal spillerkarriere å vise til, men også en relativt lang trenerkarriere i norsk tennis bak seg.

Rickard jobbet nemlig som trener på heltid i Stavanger Tennisklubb i nesten ti år, fra han startet i januar 2011 til siste arbeidsdag i juni 2020. Han trente mange av klubbens konkurransespillere, men var også en populær trener for voksne medlemmer.

Farsund TK er en utendørsklubb med omkring 150 medlemmer. (Foto: Farsund Tennisklubb)
Rickard Holmström har vært en solid spiller for Stavanger i en årrekke. Her fra eliteseriepremieren i Frognerparken sommeren 2019. (Foto: Espen Hildrup)

Mens han jobbet som trener, var han også en viktig spiller for klubbens herrelag, som blant annet ble Norgesmester i 2017. Han har også vunnet Norwegian Open.

Rickard benyttet også anledningen til å spille lokale turneringer i klubben sin. Mellom 2012 og 2018 vant han den prestisjetunge Stavanger-turneringen Juvesen cup hele åtte ganger.

Selv om det har vært mange gode spillere med i A-klassen i den turneringen, så har ingen altså kunnet måle seg med Rickard. Selv om han ikke har fått de største utfordringene, har han likevel stilt opp gang etter gang og vist en forbilledlig holdning og innstilling til det å være på en idrettsarena. Han har vært en flott ambassadør både for sporten vår og for klubben sin.

-Den rekorden skal jeg slå

– Da jeg kom til Stavanger i 2010, fortalte folk meg om Juvesen-legenden Ole Storhaug. Han hadde vel vunnet fem-seks ganger. Så jeg tenkte: Den rekorden skal jeg slå. Når man jobber som trener, får man ikke tid eller har energi til å reise til turneringer, så da passet Juvesen cup bra. Man fikk kamptrening på hjemmebane. Juvesen cup er en morsom turnering der man får møte mange av klubbens medlemmer, og andre, på en annen måte enn til vanlig.

En litt yngre Rickard (til høyre) har her nettopp vunnet Juvesen cup i 2013. I finalen slo han Johan Tønsberg (til venstre). (Foto: Henning Frøystein)

-En person sa en gang til meg at trenere aldri burde spille turneringer hjemme. For da kan folk miste respekten for deg om du ikke spiller godt nok, eller hvis du oppfører deg dårlig. Jeg tenkte tvert imot; dette er min sjanse til å vise mitt nivå, og kanskje stoppe noen ungdommer som var litt store i kjeften. Jeg har hatt noen tøffe kamper gjennom årene, det var mange som gjerne ville slå meg. Husker et par tøffe kamper mot Johannes Helgø, Johannes Tveit Gjerdåker og Marcus Sulen. Veldig flinke spillere.

Det er mange gode spillere som ikke spiller særlig ofte turneringer. Er det noen grep som kan gjøres fra klubbene, arrangører eller forbundet som kan bidra til at flere stiller opp på turneringer?

-Jeg likte godt de turneringerne der man som spiller ble mottatt på en god måte. Om det betyr henting på flyplass, gratis mat eller goodie-bag spiller ingen rolle, men det må være litt stas å komme å spille slik at man føler at arrangøren syns det er gøy også. Det viktigste er ordentlig med prispenger. Man må kunne sitte igjen med noen kroner etter at man har betalt for å komme seg til og fra Oslo. Premiepenger kun for 1.-, 2.- og 3. plass. Gjøre alle GP-er til en tour, med bonus til den spilleren som har gjort det best for eksempel i innesesongen.