Har du vært på en tennisarena på Østlandsområdet de siste 10 årene har du garantert sett Nenny og Frithjof (Joffen) Foss. Nenny (79) og Fridjof Foss (86) har sett over 1000 tenniskamper med barnebarna.

Norske besteforeldre er blant de ivrigste i Europa til å passe barnebarn. Nå viser forskning at norske besteforeldre er blant de ivrigste i Europa til å følge opp barnebarn.

Her er ikke Nenny og Frithjof (som blant kjente kalles Joffen) noe unntak. 5 av totalt 12 barnebarn spiller tennis og Nenny og Joffen har kun gått glipp av en håndfull tenniskamper. Det er dermed ingen overdrivelse å si at at de har sett over 1000 kamper.

-Det gir livet mening, sier Nenny. Jeg tror ikke vi hadde hatt det så bra hadde vi ikke hatt dette.

Alexander Foss (00), Christian Foss (02), Fredrik (04), Philip (07) og Cornelia (07) har hatt mye glede av av at besteforeldre har vært tilstede. I følge Nenny Foss er dette gjensidig. 17 år gamle Fredrik Foss går nå på NTG på tennis og ringer fortsatt bestemor og inviterer dem til å komme å se ham spille. De snakkes nesten hver dag og dersom han spiller i Bergen eller Stavanger ringer han uansett om han har vunnet eller tapt. Hver fredag legger Nenny og Joffen opp kabalen slik at de kan følge opp både seiling, alpint, kor, fotball, håndball og tennis. Alle må følges opp.

-Vi står gjerne i Wyllerløypa og fryser litt der også, flirer Nenny. Vi har nok sett mest på tennis da, ettersom vi har så mange barnebarn som spiller, fortsetter Nenny Foss.

-Føler dere at dere har gått glipp av noe, noengang?

-Nei, svarer Nenny kontant. Det er livets medisin å få delta. Det har jeg sagt i flere konfirmasjonstaler allerede.

Nenny og Frithjof var også ivrige tennisforeldre på 70-og 80-tallet. Der fulgte de opp og så alle kampene til sønnene Kikkan og Frithjof jr. da de spilte på Blommenholm og Sandvika Tennisklubb. I tillegg har de sønnene Herman og Marius som drev med seiling. Nenny har selv en norgesmestertittel i double fra tiden i BSTK.

Barnebarn, Fredrik Foss (til høyre) er barnebarn til Nenny og «Joffen» og synes det er hyggelig at besteforeldre kommer og ser på. Foto: Hildrup

-Vi har fått oppleve så mye moro gjennom barnebarn og tennisen. Det er så mye hyggelige mennesker som kjenner oss igjen og slår an en prat. Her i Frognerparken blir vi gjenkjent både banemannskap og Svein i kafeen, forteller Nenny.

-Det er viktig med stimulans, hvis ikke blir vi fort gamle, fortsetter Nenny.

Når de ikke har et barnebarn å følge opp, ser de på Casper Ruud og Victor Hovland på TV. Det er ikke noe problem for dem å sitte oppe hele natten for å se på disse idrettsutøverne på TV.

-Jeg tror mamma (Nenny) sover maks 3-4 timer om natten, sier Kikkan Foss om sin idrettsinteresserte mor.

-Jeg sover igrunnen ikke noe særlig. Jeg er ikke noe murmeldyr, bekrefter Nenny.