Eirik Sars Grøner (24) deltok på «Trener 1»- kurset i 2020 og fikk et nytt perpektiv på tennis. Selv sier han at han både ble en bedre trener og en bedre spiller etter kurset.

-Du ser ting i et litt annet perpektiv og man blir mer bevisst på seg selv som spiller. Jeg er mer bevisst nå på hva jeg selv skal trene på når jeg selv skal ut på banen, sier Sars Grøner.

Eirik Sars Grøner er uteksaminert fra College i USA der han spilte tennis for Lander University. Idag ønsker han å satse videre på karriere som tennisspiller. Etter trenerutdannelsen har han fått mer fokus på presisjon og sier selv han ser ting i et nytt lys. Trenerkurset har også gjort ham bedre rustet for ekstrajobben som trener på Heming tennisklubb ettersom kurset har mye fokus på hvordan håndtere barn og lage opplegg for dem.

I 2020 gjennomførte 32 ungdom under 19 år Trener 1- eller Trener 2 -kurs i regi av Norges Tennisforbund. Juniorspiller Fredrik Foss (16) er en av disse. Foss deler Eirik Sars Grøners erfaring om at han ble en bedre spiller selv etter kursslutt.

Fredrik Foss med makker Severin Risan under NM i Frognerparken 2020

-Det fikk meg til å tenke på en litt annen måte. Jeg reflekterer mer nå. Jeg ble nok mest bevisst på motstanders svakheter, sier Fredrik Foss (Ullern TK) som gjennom førte Trener 1 kurs i 2020.

Med ungdomsdrevet idrettsaktivitet prøver man å involvere ungdom til å bli trenere, dommere eller ledere, gjennom trener-, dommer- og turneringslederkurs. Ungdom kan være en sterk ressurs i idretten. Å involvere ungdom på ledelsesnivå i klubb og lag kan være en nøkkel til å motvirke frafallet vi ser i dag. Ut fra dette utarbeidet Norges idrettsforbund modellen Ungdomsdrevet idrettsaktivitet som skulle fremme ungdoms rolle i idrettsledelse, både lokalt i klubb og lag, og i krets via et ungdomsstyre. Trenerutdannelsen kan inspirere ungdom til å bli lengre i idretten.

-Jeg tror det er lurt å ta Trener 1-kurs dersom man ønsker ekstrajobb som trener i klubb. Da blir man prioritert som hjelpetrener foran andre, sier Foss. -Men det er mye arbeid, spesielt i forkant, og det er lange dager på kurs. Og så må man jo bestå eksamen, forsetter Foss

Fredrik Foss har også College som mål og Sars Grøner tror at det vil være en fordel at Foss har tatt Trener 1-kurset.

-Ofte får spillere tilbud om å være «Assistant Coach» etter collegelivet er over og da er det en fordel å ha trenerutdannelse, sier Sars Grøner. Trenerutdannelsen i Norge innehar ITF Gold Standard; den høyeste internasjonale sertifiseringen for tennistrenere og Sars Grøner vurderer nå å gå videre med Trener 2-kurset i år.

Trener 1 kurset er for de som ønsker å introdusere tennis for nybegynnere eller lett viderekommende. Nye trenerkurs starter opp i slutten av januar. Mer informasjon om trenerkursene finner du på:

https://www.tennis.no/for-klubber/utdanning/kurs-og-motekalender/