I oktober i år skapte det store overskrifter i Norge da Vålerenga-spiller Ousmane Camara fikk ordet «apekatt» ropt etter seg i en kamp mot Sandefjord. Dette er dessverre ikke den eneste rasisme-episoden Norges Fotballforbund har hatt.
Gjennom «STOPP rasismen»-kampanjen har Norsk Toppfotball vist vei. Holdningskampanjen har som formål å vise at idretten har nulltoleranse for rasisme og diskriminering.
Idag har Norges idrettsforbund tatt stafettpinnen videre med et tydelig standpunkt for alle idretter. Norsk idrett står sammen når vi sier #STOPP til rasisme, kjønnshets, homohets og alle andre former for diskriminering.
-På bakgrunn av flere hendelser i norsk idrett høsten 2020 ser vi at det er behov for å tydeliggjøre idrettens standpunkt. #STOPP-kampanjen ble først lansert av Norsk Toppfotball. Den videreføres nå til alle organisasjonsledd i norsk idrett med støtte fra alle 55 særforbund og 11 idrettskretser, sier Karen Kvalevåg (Generalsekretær i NIF) på deres hjemmesider.
– Skal vi lykkes med å leve opp til vår visjon, «idrettsglede for alle», må vi ha et langsiktig fokus og jobbe systematisk mot alle former for diskriminering på ulike nivå, hver dag. Da er det holdningsskapende arbeidet som foregår ute i klubber og lag det aller viktigste. Med #STOPP-konseptet kan vi alle bidra til å markere vårt tydelige standpunkt mot alle former for diskriminering, sier idrettspresident Berit Kjøll på deres nettsider.
Allerede i juni varslet idrettspresidenten flere tiltak for å forebygge rasisme i idretten i et møte med kulturminister Abid Raja, flere særforbund, et idrettslag, idrettsutøvere og Antirasistisk senter.
– Jeg forventer at alle som ser, hører eller opplever rasisme i norsk idrett, reagerer på dette, tar det opp, og sørger for at rasismen stopper og ikke får gjenta seg. Dette gjelder særlig de som selv ikke blir utsatt, men som er vitne til at andre blir utsatt for rasisme. Ingen skal være nøytrale til rasisme, sa idrettspresidenten etter møtet i juni.
Idretten speiler samfunnet på godt og vondt og i dag skjer mye digitalt og på sosiale medier. Det gjør det enda vanskeligere å oppdage. Norges idrettsforbund håper at denne kampanjen bidrar til å få slutt på all type diskriminering i norsk idrett.