Foto: ATP

I en podcastepisode av «Linus på baslinjen» forteller Christian Ruud hvordan veien ble til for Casper Ruud.

-Noe vi har gjort riktig er å utvikle et våpen. Vi har jobbet med å utvikle en god forehand siden han var 13-14 år. Jeg så potensialet i den og den skulle brukes så mye som mulig. Idag har han en av de beste forehandene på touren på grus, forteller Christian Ruud i podcasten.

Ruud forteller at han har lært av egne feil og jobbet skadeforebyggende for Casper Ruud.

-Vi har hatt fystrener siden han var 13 år. For å bli sterk og unngå skader. Jeg hadde mye problemer med arm og skulder. Jeg kunne for eksempel ikke trene serve. Så målet har vært å styrke fysdelen hos Casper.

Ruud forteller også at de har hatt en langsiktig plan. Casper spilte mye TennisEurope under 14 år. Der endte han blandt de 8 beste. Mens mange av dem da reiste videre for å få ITF ranking, valgte Team Ruud å trene hjemme i Norge. De så ikke at det var noe poeng i å reise 200 dager i året for å bli nr 600 på ITF rankingen. Ruud valgte å trene hjemme og heller bli bedre før man skal ut og teste nivået.

Ruud forteller videre at Casper er et produkt av norsk tennis. Men han er selvsagt litt heldig som har hatt en far som har hjulpet han på rett vei. Casper trente mye i Snarøya Tennisklubb med en spiller som var et år eldre (Nicolai Ødegaard). Han har også hele tiden vært en del av Tennisforbundets diverse akademier, både Ten4 og Pro Court. Casper har altså vært en del av både klubb- og forbundssatsing. Da resultatene kom og han kom til finalen i EM u14, vekket dette interessen for Casper i Norge. Sponsorene turte å satse på unge Ruud. Dette gjorde det mulig å bygge et team rundt Casper Ruud.

Hør hele podcasten her

-NTF har gjort mye bra for Casper og flere spillere. Selvom NTF har hatt flere satsingsmodeller, er det ingen garanti for at man skal bli proff. Men jeg synes NTF har lagt til rette for og samlet de gode spillerene i alderen 13-17 år og det har Casper vært en del av, forteller Ruud

Ten4 akademiet, 2013. Foto: Espen Hildrup

I dag består Team Casper av mange personer. Øivind Sørvald, som også er en del av Norges Tennisforbund, har hjulpet Casper siden han var 12 år.

-Sørvald har filmet video, justert teknikk, hjulpet til med analyse. Han er en av verdens beste til det. Vi trengte ikke utlandet for å finne den kompetansen, forteller Christian.

Marcel da Cruz har vært med hele tiden ettersom han var en del av Ten4 akademiet i regi av Norges Tennisforbund. Ten4-akademiet hadde som mål å skape topp 100 spillere, derav navnet 104. Dette kompetansesenteret var Casper Ruud en del av fra sommeren 2013. I tillegg samarbeider Team Ruud med mentaltrener Erik Bertrand Larsen og de har nylig tilknyttet seg fysioterapeut Alexander Brun.

-Vi kan vise at det faktisk er mulig å hevde seg i internasjonal idrett og komme fra et lite land, sa Casper Ruud under et intervju med TV 2 Sporten etter at han rykket opp som nr 16 på ATP rankingen tidligere i våres.

Foto: Swiss Open Gstaad

Det var altså under Ten4-akademiet Ruud ble introdusert til fystrener Marcel Da Cruz, som også jobbet med forløperen til Ten4, nemlig Norsk Topptennissenter. Cruz var engasjert av NTF for å jobbe med spillere. På Ten4-akademiet videreførte også Ruud samarbeidet med teknisk analysesjef Øivind Sørvald. Dette var begynnelsen på en suksesshistorie hvor målsetting var svært beskjeden i forhold til det vi ser at en av spillerne får til idag.

Christian Ruud og Øivind Sørvald under Ten4 akademiet. Foto: Espen Hildrup

-Jeg synes det er viktig at Norge har et kompetansesenter der spillerne kan møtes og med den flotte kompetansen vi har i Norge. Dette er noe både jeg og Casper har dratt nytte av i mange manage år. Vi håper det er noe som kan fortsette i lang tid fremover også, sier Christian Ruud om hans tanker om et kompetansesenter for spillere i Norge.

De siste årene har Team Ruud også fått hjelp av Rafa Nadal akademiet. Der får man bekreftelse på det de har trodd på. Der har de tilknyttet seg en trener, Pedro Clar, som reiser når Christian ikke reiser med sønnen.

Ruud forteller at de først og fremst var overrasket over intensiteten på treningen på Rafa Nadal akademiet da Casper kom dit som 18 åring. Toni Nadal var imponert over Casper, men tøff. Det var aldri snakk om å ta ballen på to sprett på trening. Det var nok det som overrasket Team Ruud mest. Treningen var tøff fra første ball og fra første sekund. Slik har Rafael Nadal trent siden han var 10 år.

-Her forstod vi at vi måtte ta et steg til. Hvorfor tar man ballen på to sprett på trening?, sier Christian idag

I podcasten blir Ruud spurt om foreldre bør være mer eller mindre delaktig i et barns satsing. For Ruud er foreldre utelukkende positivt i en utøvers satsing, fordi foreldre bryr seg hver eneste dag. En ansatt trener har mye annet å bry seg om. Da Casper var 16 år var det riktig at en annen trener kom inn i bildet, men Pedro Rico og Christian hadde fortsatt tett dialog. Tilfeldigheter gjorde at Rico ikke kunne fortsette å reise med Casper og da Casper var 18 år ville han selv at Christian igjen ble treneren hans.

Avslutningsvis forteller Christian Ruud at Casper har vist at det går an fra en liten tennisnasjon som Norge. Hvis man vil satse i Norge er det dessverre et problem å få nok treningstid. Christian forteller at han har tro på norsk tennis i fremtiden.

-Men vi skulle gjerne hatt litt flere anlegg. Vi skulle gjerne vært litt flinkere i Norge med anlegg, slik dere er i Sverige, sier Ruud til den svenske programlederen.