Vennskap over landegrensene

985

10. april starter årets Billie Jean King Cup(x) i Tyrkia. Dette er den første av tre artikler, hvor vi møter norske spillere som har satt avtrykk etter seg i Norge’s BJKC-historie. De 2 neste artiklene kommer i påskeuken.

Først ut er Oslo Tennisklubb’s Ellen Grindvold.

76-årige Grindvold er Norges mestvinnende spiller gjennom tidene med bl.a 13 kongepokaler i single utendørs, hun ble Skandinavisk mester i single 1975 og har tre nordiske lagmesterskap. Og som om dette ikke var nok har hun 15 landskamper i basket (for Ullern Basket).

Billie Jean King Cup Commitment Award

Også som representant for Norge i Billie Jean King Cup (BJKC) har hun utmerket seg.

Utmerket seg så mye at hun i 2017 ble tildelt den ærefulle ITF Billie Jean King Cup Commitment Award. Kriteriene for Commitment Award er totalt 40 kamper i BJKC eller 20 kamper i World Cup. Hittil i historien har kun 129 av over 3.000 Fed Cup-spillere fylt kriteriene. Således er Ellen i edelt selskap – med storheter som Margaret Court, Steffi Graf, Martina Navratilova, Billie Jean King, Chris Evert and Arantxa Sanchez Vicario. Denne prisen tilsvarer herretennisens Davis Cup Commitment Award, som både Christian Ruud og Jan Frode Andersen er innehavere av.

– Jeg var meget beæret, da jeg mottok prisen i juni 2017. Den består av en livaktiv tennisball i «sølv» på en «sølv-platting» forteller Ellen.

Minner og vennskap over landegrensene

Billie Jean King Cup er verdens største årlige arrangement innen kvinneidrett, med over 350 spillere fordelt på mer enn 90 nasjoner. Men hva er det Grindvold husker best gjennom sine 17 år med BJKC-deltakelse?

– Ikke minst ga Fed Cup-deltakelsen gjennom 17 år varige minner og vennskap på tvers av landegrensene. Vi hadde et spesielt godt forhold til Irland, hvor vi etter begges – som regel – tap i 1. runde arrangerte privat landskamp oss i mellom dagen etter.

Hver Billie Jean King Cup var i seg selv en opplevelse, men fremfor alt huskes de utenfor Europa best.

– Dog må 1968 i Paris nevnes. Studenteropprøret var i gang og vårt fly var det siste som landet på flere dager. Vi var heldige med ankomsten, men hjemturen ble lang. Den gikk med buss til København og overnatting der, før flyet tok oss til Oslo neste morgen – på SAS’ regning.

– 1972 i Johannesburg var «interessant» på godt og vondt. 1976 i Philadelphia var en opplevelse. Og ikke minst Melbourne i 1978, hvor vi først startet med en turnering på New Zealand for å venne oss til gress. I Melbourne ble vi kontaktet av Tor Dahl – en utrolig hyggelig på kontinentet etablert nordmann som både tok oss med på sight-seeing, til sitt sommerhus og til slutt ut til middag etter trening.

– Men det jeg fremfor alt forbinder med BJKC og ser tilbake på med varme er hyggen og det gode fellesskapet vi spillere oss imellom hadde og med de forskjellige kapteinene.

Tennis gir liv og et liv i tennisen gir en livshistorie

– Selv om jeg har bodd i Danmark i over 45 år nå er jeg i alle sammenhenger veldig stolt over å ha representert norske tennis. Det være seg på landslag eller individuelt. Vi fikk alltid god støtte fra Norges Tennisforbund.

Hun avslutter…

– Jeg er stolt av norsk tennis – om enn jeg de siste årene kun har fulgt med fra sidelinjen. Jeg ønsker norsk tennis alt godt, avslutter Ellen.

(x) BJKC het Federation Cup 1963-1995, Fed Cup 1995-2020 og skiftet til nåværende BJKC fom 2021.

Deler av denne artikkelen sto også på trykk i 2017, etter at Ellen Grindvold hadde mottatt utmerkelsen.