For oss tennisentusiaster er det veldig mange gode grunner til å velge tennis. Èn av dem er tennis som livsløpsidrett. Tennisskolen starter ved 5-6 års alder og …

Norgesmesterskapet for veteranspillere er nettopp avsluttet. Ikke mange andre idretter kan vise til egen klasse for deltakere over 90 år (; klasse 90+).

I klassen for spillere 90+ deltok i år ikke mindre enn 4 spillere: Leif Arne Huseby (Drøbak TK), Stein Michelsen (Asker TK), Erik Wibe (Oslo TK) og Eduard Irgens (Arendal TK). I tillegg spilte 90-årige Pål Arneberg (Nordberg TK) i klassen 85-90 år.

Norgesmester i både single og double i 90+ ble Eduard Irgens. Han har nå tilsammen 12 NM-gull. Alle etter at han fyllte 85 år.

90-årig VM-debutant

Torsdag setter Eduard Irgens seg, sammen med Terje Persson (70+), Gunnar Gurrich og Kristen Fari (begge 75+), på flyet til verdensmesterskapet i Tyrkia. Irgens sønn, Johannes, reiser fredag. Han er med som „manager” for sin far og sparring partner for de som ønsker.

For Eduard Irgens debuterer som VM-spiller i en alder av 90 år. I går ble det klart at han også skal spille double – med en engelskmann han ikke har møtt tidligere. Eldste spiller i 90+ er 100-årige Henry Young fra Australia.

Irgens bor i Arendal og spiller i den lokale klubben. Der spiller han med andre pensjonister og barnebarna 3 ganger i uken. Han kjøpte bobil for noen år siden, som han nå bruker som innkvartering under turneringene. Også under norgesmesterskapet for veteraner sto bobilen utenfor Oslo Tennisarena.

– Jeg gleder meg veldig til turen, til å ha det hyggelig sammen med sønnen min, sier Eduard. – Og jeg gleder meg til det sosiale miljøet en slik turnering har. Det er gøy å spille, men det sosiale er viktigst.

Irgens er utdannet vei-ingeniør og har jobbet med administrasjon av veiprosjekter bl.a i Afrika i 20 år. Han har spilt tennis i Europa, Amerika, Asia og Afrika.

– Noe av det fine med tennis er at det er som et globalt „språk”. Har du med racketen er det bare å si „let’s play” – og da snakker vi samme språk. Tennis er en flott måte å treffe hyggelige mennesker og å knytte bekjentskaper og vennskap på.

Han snakker mye om tennis som sosial aktitet og lite om resultater og prestasjoner. For norgesmesterskapets del handler det om å treffe „gamle-gutta”. – Det er jo derfor jeg gidder å kjøre fra Arendal og helt til Oslo. Det er fordi vi har det hyggelig sammen, sier han.

Om tennis med barnebarna sier han: – Noe av det som gir meg mest glede er å spille med barnebarna mine. I hvor mange andre idretter er det mulig å spille med så mange års aldersforskjell?

Det er ikke vanskelig å skjønne at han har et bevisst forhold til hva tennis og idrett skal handle om. Han reflekterer idrettens grunnverdi, når han med ekte sørlandsdialekt avslutter samtalen med:

– Idrettens aller viktigste oppgave er å skape glede; idrettsglede. Idrett skal føre mennesker sammen, idrett skal skape fellesskap og bygge broer.

Vi ønsker den norske kontigenten lykke til i VM!

Link til VM i Tyrkia

Eduard Irgens under NM veteran på OTA