BESØK HOS VALDRES TENNISKLUBB

Med et snev av høst i luften og en regntung himmel møtte vi primus motor og klubbleder i Valdres Tennisklubb (VTK) Knut Bråten. Klubben hans er ikke den man hører mest om, med sine beskjedne 26 medlemmer.

Tennisbanene ligger integrert i Strandefjord Fritidspark sammen med Leira Camping og Hyttesenter – med Valdres Amfi og E16 et steinkast unna. Innen 100 meters avstand finner vi innsjøen Strondafjorden med båthavna, hvitemalte broer, store lykter langs gangveiene og Strandekroen – med skogen og fjellet i bakgrunn. Valdres Tennisklubb er et svært idyllisk sted.

VALDRESSTOGO, 1987

Valdres Tennisklubb så dagens lys i 1987. 8. november inviterte klubbens første leder Otto Myhre til stiftelsesmøte i Valdresstogo i Valdres Sparebanks lokaler.

Tilstede på møtet var Otto Myhre, Per Hermann Isachsen, Knut Bråten, Ingrid Dieserud, Egil Dieserud, Eivind Kvisgaard, Tormod Brufladt og Arne Kaarbø Erichsen. Allerede før stiftelsesmøtet hadde 23 personer meldt sin interesse for medlemskap.

NYTT ANLEGG

Å bygge tennisbaner krever mye av de som lar seg forlokke. Tanken på et nytt anlegg kom i 1989 og det konkrete arbeidet startet da Knut Bråten ble klubbleder i 1991.

Kommunen hadde på dette tidspunktet ikke område for tennisbaner og det kommunale fokuset var ikke på tennis. Klubben måtte finne løsninger selv og inngikk samarbeid med Strandefjord fritidspark, der også de gamle banene lå.

For å få spillemidler måtte klubben få leieavtale med tinglyst feste på minimum 40 år med rett til forlengelse av avtalen med nye 20 år. Festeavgift er 1000 kroner pr år.

For å kunne søke om spillemidler måtte banene godkjennes mht beliggenhet, tomt, registreres og godkjennes av kommunen og Idrettsrådet. Når kommunen den gang godkjente at banene kunne bygges garanterte kommunen også for 1/3 av kostnadene. Fordelingsnøkkelen den gang var 1/3 av kostnaden skulle dekkes av klubben, 1/3 av kommunen og 1/3 som spillemidler fra Oppland fylkeskommune avdeling kultur og idrett.

Onsdag 22. juni 1994 ble banene innviet av ordfører Ola N. Døvre. Fra Norges Tennisforbund kom anleggs og informasjonssjef Trond Kverneland. Fra Hedemark og Oppland tenniskrets kom Kjell Bakken, og fra Vestre Bærum Tennisklubb kom Torgrim Fossbråten. Torgrim Fossbråten og Trond Kverneland tok de første offisielle slagene – og sa at banene var helt i toppklasse; klart blant de beste i Sør-Norge.

TIL HIMMELS MED 50 MEDLEMMER

Som sagt hadde 23 seniorer og juniorer meldt seg inn allerede ved stiftelsesmøtet i 1987. Ytterligere 1 meldte seg inn i etterkant og påfølgende år steg medlemstallet til 36.

En vanskelig tid fulgte rundt 1991, da klubben var nede i 7 medlemmer.

Et nytt anlegg er gode nyheter for klubber flest. Så også for Valdres. Bråten forteller… – Da vi åpnet de nye banene gikk medlemstallet «til himmels». Vi hadde over 50 medlemmer! I denne perioden hadde vi også flere sponsorer. Men de siste årene har medlemstallet variert mellom 9 og 20. I år har vi sett samme gledelige trend som NTF med flere medlemmer og vi har pr idag 26 betalende medlemmer, inklussive familiemedlemskapene. Ekstra gledelig er at flere juniorer spiller igjen.

ENSOM SVALE – MANGE UTFORDRINGER

VTK er den eneste tennisklubben i Valdres. Nærmeste klubb er Gjøvik, hvor valdrisene spilte vinterturneringer noen år.

Det er mange aktivitetstilbud og idrettslag i Valdres. – Friidrett og fotball trekker mange. Langrenn og skiskyting står sterkt, spesielt i Skrautvål-området. Håndball er godt etablert og landslagssuksessene har betydd mye. Og ikke minst; det er et fantastisk golfmiljø i Valdres Golfklubb, som har en av Norges fineste baner. Således er vi mange som «beiter» på det samme folketallet. Konkurransen er hard, forteller Bråten.

Å holde en liten tennisklubb gående er et kontinuerlig arbeid. Utfordringene er mange. – Konkurransen fra de andre miljøene er, som nevnt, hard. Medlemskontigenten er satt lavt. For seniorer er den i år 600 kroner. Så når kontigenten til tennisforbundet og regningene er betalt er det ikke mye igjen. NTF ser vi egentlig ikke som en støttespiller; kontakten vi har begrenser seg til registeringsarbeid og kontigentbetaling. Og det er vanskelig å få folk til å ta tillitsverv. Vi sliter med å fylle styreplassene. Folk vil jo helst bruke fritiden til å spille, sier Knut med en litt bekymret mine.

KURS OG FRAFALL

Fra 1994 hadde klubben utstrakt kursvirksomhet og tennisskole. Klubbleder, som er den eneste med trenerkompetanse, har jobbet målrettet med juniorrekruttering og arrangert utallige kurs opp gjennom årene.

Han fortsetter: – Jeg har hatt utallige juniorer på kurs, men problemet er at når de ferdig med vidregående skole blir de borte og miljøet må bygges opp igjen. Jeg lærte opp juniorer til å være hjelpetrenere for de yngste aldersklassene, men disse måtte flytte for vidre skolegang og utdanning. Og vi har ikke økonomi til å engasjere trenere. Og nå som jeg er pensjonist frister det mest å spille selv…

TENNIS I SKOLEN OG VALDRES OPEN

I mange år var «Tennis i skolen» fast aktivitet ved Fagernes Barneskole. Thora Hannås var lærer ved skolen og styremedlem i VTK. Men da hun gikk av med pensjon var det ingen til å føre aktiviteten vidre.

Turneringen Valdres Open kom i 2004 med bankett og høy sosial faktor. – I 2004 startet vi med uhøytidelige «Valdres Open», hvor det etterhvert kom spillere fra en rekke klubber og områder, bl.a Mysen, Ørje, Oslo, Hønefoss, Tønsberg og Holmen. Det var moro og vi håper på å blåse liv i turneringen igjen neste sommer.

Også klubbmesterskap har stått på den årlige agendaen – om enn deltakelsen ikke alltid har vært så stor. Enkelte var ikke helt komfortable med å spille i mesterskap. I år måtte turneringen avlyses pga manglende deltakelse.

TRO PÅ BEDRE TIDER

Gledelig for klubben er en av året ny trend. – Vi ser nå en klar økning av yngre personer, som spiller bare for å ha det gøy. Uten noe prestasjonspress, slik det kan være i enkelte andre idretter. Og den tid er fordi hvor man fleipet med at «bønder spelar ikkje tennis». Vi har ikke noe «typisk medlem», men folk i ulike aldre som synes tennis er en fin treningsform – som ikke krever all verden av organisering.

Den flotte beliggenheten har vi allerede kommentert. Turismen i Leira/Fagernes-området har vokst betraktelig senere år. Drop-in-spillere er det bra med. Både camping- og hyttefolk bruker banene. Man booker og betaler for timen i resepsjonen til campingen og banene ligger rett utenfor.

– Fremtiden er som kjent vanskelig å spå om, men jeg er optimistisk, sier Bråten og fortsetter: Vi ser at flere yngre bruker anlegget og stadig flere har ferietilknyttning til området. Vi skulle bare ønske at flere meldte seg inn i klubben…

Bråten ser på klokken og forklarer at han snart må hjemover. Han og kona spilte forrige kvelden og kona brakk to ribben i kampens hete… – Til slutt vil jeg si at dette er veldig hyggelig – at forbundet viser interesse, tar turen og lager en artikkel. Det er flott! Og neste år skal vi ha Valdres Open igjen, avslutter Knut Bråten.

Denne artikkelen har tidligere vært publisert på NTFs Facebookside: https://www.facebook.com/norgestennisforbund/posts/10164321306500444 – hvor det også er flere bilder.