Siden august har Casper Ruud levd i en boble. Som ATP spiller er man under svært strenge smittevernsregler. I tillegg til gjentatte koronatester har han ikke kunnet sette sin fot utenfor tennisanleggene. Han har måttet spise sine måltider alene på eget bord, bodd på rom alene, vært pålagt munnbind hele tiden og ikke fått mulighet til å sosialisere med de andre spillerne. Når han en sjelden gang er hjemme i Norge må han i tillegg isolere seg i 10 dager med reisekarantene.

Casper Ruud er til gjengjeld svært takknemlig for at ATP har vært såpass nøye med smittevernstiltakene denne høsten. Det har gjort det mulig for spillerne å konkurrere.

Casper blir testet for Covid-19 i Kitbühl i juli

Alenelivet på touren

På ATP-touren blir spillere testet for Covid-19 hver tredje dag. Casper Ruud har dermed blitt testet for korona over 30 ganger siden august. Mellom turneringene lever spillerne også i boble. Ved ankomst til samtlige turneringer må spillerne først isolere seg på rommene sine, med mat levert på døren. Her må de være inntil negativ koronatest foreligger. Først etter negativ testresultatet kan spillere forlate rommene sine for å trene, men de kan ikke bevege seg utenfor anlegget. Hele teamet, som består av to personer i tillegg til spiller, må oppholde seg innenfor tennisområdet under hele oppholdet. Dersom man krysser denne grensen, risikerer man å bli diskvalifisert fra turneringen.

-Vi lever i en boble. Vi får ikke forlate hverken hotell eller anlegg. Alle som er her blir testet hver tredje eller hver fjerde dag. De som tester positivt blir satt i isolasjon i 10 dager. Vi føler vi er i en trygg setting. Det er lite sannsynlighet for at vi tar med oss viruset videre eller hjem til Norge. Det ville blitt oppdaget, sa Christian Ruud til Eurosport Caspers siste ATP-turnering i Paris.

Risikosport å være sosial

Det å ikke være nøye med smittevern viste seg tidlig å være risikosport. Tennisturneringen til Novak Djokovic (33) fikk en rekke tennisstjerner til å stille seg kritisk etter at serberen arrangerte en kontroversiell tennisturnering i Beograd med fulle tribuner og uten smittevern. I tillegg kom flere tennisstjerner i trøbbel etter at en video fra en serbisk nattklubb ble lekket. Der så vi blant annet at Novak Djokovic danset og festet – uten en meters avstand. Han og fem andre personer fikk påvist koronaviruset etter arrangementet og verdenseneren fikk seg en kraftig ripe i lakken.

Etter at ATP gjenåpnet touren i høst, fikk franske spillere kjenne på ATPs strenge testeregime etter at 6 spillere i kvalifiseringsrundene måtte trekke seg etter positive koronatester. Slike sjanser har ikke Casper Ruud, og spillere med ham på ATP touren, råd til å ta. Derfor må hele teamet leve strengt isolert. Dersom en i teamet tester positivt, selvom du selv tester negativt, er du ute av dansen.

Over 30 tester

Christian Ruud forteller at Covid-19 testene er forskjellige fra land til land. Noen tester gjennom nesen, andre tar prøve fra svelg, mens noen land krever prøve fra både svelg og nese. Tiltakene på ATP touren er omfattende og spillere har måttet underskrive på en rekke krav både fra arrangør og ATP for å kunne delta. I tillegg til gjentatte koronatester og påkrevd munnbind, har det også vært krav om såkalte «shields» i gitte situasjoner (i tillegg til munnbind). Ruud forteller at ATP sørger for at spillerne aldri puster inn samme luft som omverdenen. I Roma var det eksempelvis satt opp tett plast mellom sjåfør og spillere som ble fraktet til og fra flyplass.

Christian Ruud med både munnbund og beskyttelsesmaske under US Open i august

Idag er Casper Ruud hjemme i Norge for å forberede 2021 sesongen. Han har hatt sine 10 dager med karantene på norsk jord, uten å få utøve sitt arbeid. Nå gleder han seg til å igjen møte teamet slik at de kan jobbe mot nye mål.

-Vi er veldig fornøyd med året, sier Christian Ruud. Spesielt på grus har Casper fått vist at han er oppe og snuser på de beste. Han yppet seg mot både Djokovic og Thiem og han har slått sin første topp 10 spiller i Berrettini, fortsetter pappa Ruud.

-Jeg vet hvor privilegert jeg er som får drive med idretten min, men tennis er i utgangspunktet ganske ensomt og korona har gjort oss mer eller mindre isolert, sier Casper Ruud selv om bobletilværelsen.

Nå ser Casper Ruud frem til en pause fra boblelivet. Nå skal han trene hjemme og tilbringe tid med venner og familie. Med nye koronarestriksjoner hjemme i Norge, blir det vanskelig for Casper Ruud å reise inn og ut av Norge. Da følger 10 nye karantenedager uten trening. Det er ikke fruktbart foran en ny sesong.

For ordens skyld, Casper Ruud har testet negativt alle de over 30 gangene han er blitt testet.

Fra da Casper fikk lov til å møte folk på Heming under Yonex-treff juni 2019