Eliteseriene spiller sine avsluttende to runder denne helgen. Og sjelden – eller aldri – har både dame- og herreserien vært så jevne i topp og bunn.

NTFs Franck Fog er en tallknuser av sjeldne dimensjoner. Her har han gjort et dypdykk i de ulike scenarier for hvilke klubber som kan bli Norgesmester – og hvem som kan rykke ned.

NB: Ved poenglikhet går det IKKE på innbyrdes, men på kampforskjell, deretter på settforskjell og til slutt gameforskjell!

DAMER

Status i forkant av helgens siste to runder av Eliteserien for damer viser at lagene i både topp og bunn har alt å spille for. Det er matematisk mulig at 4 klubber kan stikke av med NM-tittelen og 4 klubber kan rykke ned.

Her er scenariene for klubbene som kan vinne årets Eliteserie:

Heming IL Tennis

Heming er i førersetet. Resterende kamper er mot Nordstrand (h) og Oslo (b). De trenger å vinne lagkampene med minst 4-3 i den ene og 5-2 i den andre, for å sikre tittelen. Om begge lagkampene ender med 4-3 seier, så kan Holmenkollen ta dem igjen med tanke på kampforskjell.

Holmenkollen TK

Holmenkollen har like mange poeng som Heming før de siste to kampene, men har dårligere kampforskjell. De møter Paradis (b) og Stavanger (h) i sine siste kamper. Dersom Heming vinner begge sine kamper, så må Heming ikke vinne med mer enn 4-3.
Holmenkollen på sin side må vinne sine resterende kamper med 7-0 for å få lik kampforskjell og da vil tittelen avgjøres på settforskjell. Dersom Heming skulle snuble i en av sine kamper, så trenger Holmenkollen «kun» å vinne sine to resterende kamper for å ta gullet.

Ullern TK

Ullern ligger på 3.plass før de siste kampene, mot henholdsvis Oslo (h) og Stabekk (b).

Styrken til Ullern er at de har god kampforskjell. For at tittelen skal bli deres, er de avhengige av at både Heming og Holmenkollen taper en av sine to siste kamper. Samtidig må Ullern vinne begge sine kamper med 6-1, eller at de vinner en med 7-0 og den andre med 5-2 (Forutsetning: Heming taper en kamp med 4-3 og vinner en 7-0). Da vil kampforskjellen være lik med 36-13. Taper både Heming og Holmenkollen begge sine siste kamper, så trenger Ullern «kun» å vinne sine resterende kamper.

Stavanger TK

Stavanger har like mange poeng som Ullern, men har en vesentlig svakere kampforskjell. Stavangers siste kamper er mot Stabekk (b) og Holmenkollen (b).

Forutsetningene for at gullet skal til Stavanger er noe verre enn det er for Ullern. Både Heming og Holmenkollen må tape minst en av sine siste to kamper. Stavanger må i tillegg håpe at Heming og Holmenkollen taper så stort som mulig den ene kampen og at de vinner en av sine kamper med minst mulig margin.

Holmenkollen og Stavanger møtes i siste runde og her kan Stavanger påføre Holmenkollen det tapet rogalendingene er avhengige av. Om alle disse variablene går Stavanger sin vei, så er det enda en faktor i bildet, nemlig Ullern.

Dersom gullet skulle stå mellom Ullern og Stavanger, så må Stavanger vinne begge sine kamper med 7-0 og Ullern kan ikke vinne med mer enn 4-3. Dette vil føre til lik kampforskjell på 32-17 og det avgjøres på settforskjell.
Dersom Ullern taper en av sine to siste kamper og Heming og Holmenkollen taper begge sine kamper, så trenger Stavanger «kun» å vinne sine siste to kamper.

Dette er scenariene for klubbene som kan rykke ned:

Stabekk Tennis

Stabekk har Stavanger (h) og Ullern (h) i sine to siste kamper.

Ved å vinne begge kamper vil Stabekk være sikret elitespill til neste år. Dersom Stabekk vinner en av sine to siste kamper er de avhengige av at Nordstrand og Oslo taper minst en av sine to kamper.
Skulle Stabekk tape begge sine kamper, så vil de være avhengige av at Nordstrand og Oslo taper minst en av sine kamper og da helst med størst mulig margin, samt at Stabekk har tapt sine to kamper med minst mulig margin. Da vil kampforskjellen være i deres favør.

Paradis TK

Paradis har Holmenkollen (h) og Nordstrand (h) i sine siste to kamper.

Ved seier i begge kampene er Paradis en eliteserieklubb også neste år. Om Paradis vinner en av sine siste kamper, er de avhengige av at Oslo og Nordstrand også taper en av sine siste kamper. Nøkkelkampen for Paradis blir mot nedrykksrival Nordstrand i siste serierunde. 
Skulle Paradis tape begge sine kamper, så vil de være avhengige av at Nordstrand og Oslo taper minst en av sine kamper og da helst med størst mulig margin, samt at Paradis har tapt sine to kamper med minst mulig margin. Da vil kampforskjellen være i deres favør.

Oslo TK

Oslo Tennisklubb (OTK) har på papiret det tøffeste programmet igjen hvor de møter Ullern (b) og Heming (h).

Om OTK skulle vinne sine resterende kamper, så er de avhengige av at Stabekk eller Paradis minst taper en kamp, samt at Oslo har større seiersmarginer enn enten Paradis eller Stabekk for å gå forbi på kampforskjell. I tillegg må de også ha bedre resultater enn Nordstrand (dersom de også skulle vinne sine to kamper). 

Skulle OTK vinne en av sine siste to kamper, så er de avhengige av at enten Stabekk eller Paradis taper begge sine resterende kamper, samt at Nordstrand ikke vinner mer enn én kamp. Da vil alt avgjøres på kampforskjell. Et annet scenario er at Stabekk og Paradis taper begge sine kamper og Nordstrand vinner sine siste to, så vil det stå mellom Stabekk, Paradis og Oslo om hvem som holder seg, også dette avgjøres på kampforskjell.

Nordstrand TK

Nordstrand har Heming (b) og Paradis (b) i sine resterende kamper. Nøkkelkampen er mot Paradis i siste serierunde.
Om Nordstrand skulle vinne sine resterende kamper, så er de avhengige av at Stabekk eller Paradis minst taper en kamp, samt at Nordstrand har større seiersmarginer enn enten Paradis eller Stabekk for å gå forbi på kampforskjell. I tillegg må de også ha bedre resultater enn Oslo (dersom de også skulle vinne sine to kamper).

Skulle Nordstrand vinne en av sine siste to kamper, så er de avhengige av at enten Stabekk eller Paradis taper begge sine resterende kamper, samt at Oslo ikke vinner mer enn én kamp. Da vil alt avgjøres på kampforskjell. Et annet scenario er at Stabekk og Paradis taper begge sine kamper og Oslo vinner sine siste to, så vil det stå mellom Stabekk, Paradis og Nordstrand om hvem som holder seg, også dette avgjøres på kampforskjell.

Link til damenes eliteserie

— — —

Ullern TK ligger godt an i jakten på NM-tittelen

HERRER

Status i forkant av helgens siste to runder av herreserien viser, som hos damene, at det er uhyre jevnt i både topp og bunn. 3 lag kan fortsatt vinne Eliteserien, mens det er høydramatisk om hvem som holder seg i Eliteserien.

Her er scenariene for klubbene som kan vinne årets Eliteserie:

Ullern TK, Oslo TK og Paradis TK

Ullerns gjenværende kamper: Oslo (h) og Paradis (h).
Oslos gjenværende kamper: Ullern (b) og Nordstrand (b).
Paradis gjenværende kamper: Moss (b) og Ullern (h).

Ullern har alt i egne hender. Ved seier mot både Oslo og Paradis, er Ullern norgesmestere.
Skulle Ullern vinne mot Oslo og tape mot Paradis, så vil de havne på 18 poeng. Skulle da Oslo og Paradis i tillegg vinne sin andre kamp, så vil alle tre lag være på 18 poeng og kampforskjellen vil avgjøre.

Ullern ligger best an før de siste kampene, mens Paradis må vinne med større marginer enn resten av rivalene. Skulle Ullern tape mot Oslo og slå Paradis, vil Ullern være avhengig av at Nordstrand spenner ben på Oslo i siste serierunde. Om Oslo vinner sine resterende kamper, så er Oslo norgesmestere.Paradis MÅ vinne sine siste kamper, samt håpe at Ullern eller Nordstrand vinner mot Oslo. I tillegg må Paradis vinne sine siste to kamper med bedre marginer enn sine rivaler i toppen.

Slik er scenariet for klubbene som kan rykke ned:

Stavanger TK og Heming IL Tennis

Stavangers gjenværende kamper: BSTK (b) og Heming (b).
Hemings gjenværende kamper: Nordstrand (b) og Stavanger (h)

Det holder for både Stavanger og Heming å vinne mot henholdsvis BSTK og Nordstrand for å holde seg. Skulle Stavanger og Heming tape mot nevnte lag, vil siste serierunde avgjøre hvem som garantert kommer til å spille i eliteserien til neste år. 

Konklusjonen for Stavanger og Heming er at minst en av dem vil være å se i Eliteserien neste sesong.

Nordstrand TK og Moss TK

Nordstrands gjenværende kamper: Heming (h) og Oslo (h).
Moss gjenværende kamper: Paradis (h) og BSTK (b).

Det er fortsatt mulig for Nordstrand og Moss å ta igjen enten Stavanger eller Heming, men det forutsetter at Stavanger og/eller Heming taper en av sine siste kamper. Det kan ende med at det er fire lag som står med 9 poeng, men sannsynligheten for det er svært liten, ettersom både Nordstrand og Moss møter gulljagende Oslo og Paradis. Dette betyr at de er avhengige av at Stavanger eller Heming taper sine siste to kamper og her har Nordstrand en nøkkelrolle i deres kamp mot Heming.

Det holder for Nordstrand og Moss å gjøre det bedre enn sin rival for å holde seg, forutsatt at BSTK ikke vinner sine siste to kamper med store marginer.

Nordstrand er kun avhengig av at de matcher Moss’ resultater for å holde seg foran dem i tabellen på kampforskjell. Moss må ha bedre resultater i sine lagkamper enn Nordstrand for å snike seg forbi dem på kampforskjell. Ulempen for Nordstrand er at de møter Heming, som i teorien klarer seg med en seier, og et gulljagende Oslo.

Moss kan klare seg med et jevnt tap mot Paradis, ettersom de kanskje ser for seg å slå BSTK i siste runde og muligens med stor margin. 
Skulle Nordstrand eller Moss tape begge sine resterende kamper, så vil det holde at en av dem vinner en kamp for å unngå nedrykk.

Blommenholm og Sandvika Tennisklubb (BSTK)

BSTKs gjenstående kamper: Stavanger (h) og Moss (h).

Det ser mørkt ut for nyopprykkete BSTK med 0 poeng og 4-31 i kampforskjell, men det er definitivt ikke game over… Det eneste som gjelder for BSTK er at de vinner sine resterende to kamper og at Nordstrand og Moss taper sine siste to kamper. Skulle Nordstrand eller Moss vinne en kamp, så må seieren være knapp og nederlaget så stort som mulig. Samtidig må BSTK vinne sine kamper stort.

Link til herrenes eliteserie

— — —

Uansett hvem du holder med eller hvordan du håper det går, så spilles det tennis på høyt nivå i alle lagkampene. Værmeldingen for helgen er upåklagelig – så møt opp og hygg deg sammen med andre tennisvenner. Tennis er morsommere for alle med tilskuere!

VEL MØTT!

Forsidebilde: Hemings damelag kan vinne i år også