-Ha det mye mer gøy!

1146

En av tilskuerne under sist helgs Grand Prix-turnering hos Drammen TK var Amy Jønsson Raaholt. I etterkant har hun gjort noen betrakninger om hva hun så…

For de uinnvidde er Amy ingen hvem-som-helst i norsk tennis – med 19 individuelle titler i senior-NM mellom 1984-2002. I 1988 spilte hun mot Steffi Graf i Australian Open. Og hun og Ulrikke Eikeri er Norges mestvinnende spillere i Billie Jean King Cup.

-Det er så mange dyktige, unge tennisspillere der ute, skriver Amy. -De har store drømmer, drømmer som strekker seg langt forbi en Grand Prix-turnering i Drammen. Jeg vet mange gjør det, men jeg er ikke så sikker på om det er så sunt å drømme om å spille Grand Slam.

Amy fortsetter…

-Jeg tenker at man med fordel kan drømme et steg av gangen. Alle kan komme til en Grand Slam. Det er bare å kjøpe en billett. Du kan til og med velge hvor du vil sitte. Det blir noe helt annet å drømme om å spille der.
Her er et godt råd fra en som en gang var der: Sett deg litt lavere mål med tennisen din! Nyt treningene og kampene i dag i stedet for å ha for høye mål med tennisen. Vær litt mer realistisk. Det å bli klubbmester og kretsmester er fine mål. Deretter NM, og kanskje ITF. Når resultatene er der, så kan man kanskje begynne å drømme om WTA/ATP-poeng og ranking.
Men hele veien dit: Husk å ha det gøy på banen! Det blir ikke noe gøy hvis du skal gå ut på banen med et for stort press og du legger for høye mål på deg selv. Hvis du tenker for langt frem, tror jeg tennisgleden kan bli borte.
For de fleste er tennis en hobby, en riktig fin hobby hvis du greier å nyte hvert slag uavhengig av om du vinner eller taper det poenget. Jeg vet at det ikke er lett, men det blir ikke noe lettere hvis målsettingen blir for høy. Det er klart man kan drømme om å bli nummer 1 i verden, men hvis det er alt du drømmer om, tror jeg at gleden ved å spille fort kan forsvinne. Drøm gjerne, men da med litt lavere målsetting. Noen få spillere greier å komme seg til en Grand Slam-finale, og har hatt det som en drøm, men husk at veien dit er veldig, veldig lang. Da er det dumt å ikke glede seg på den veien.
Drøm LITT mindre, ha det MYE mer gøy!

Kloke ord fra en som har vært der – i Grand Slam. Takk for at du engasjenerer deg, Amy!

Bilde: Amy Jønsson Raaholt (t.v) i Australian Open 1988, da hun spilte mot Steffi Graf.