Stavangers turneringsbaron, Ole Storhaug, har nettopp lagt bak seg nok en turneringshelg.

Den tradisjonsrike julecupen for U10, U11 og U12 ble denne gang av smittevernhensyn arrangert uten tilreisende, men kunne i alle fall gjennomføres, som et av få arrangement i disse Corona-tider. Det har vært langt mellom turneringsarrangementene i 2020, og usedvanlig få turneringstimer for en av landets fremste turneringsarrangører, kleppsbuen Ole Storhaug.

Et vanlig år bruker familiefaren opp mot 500 timer i året på turneringer.

-Selv om det til tider er ganske hektisk, og jeg vanligvis sitter 4-500 timer i året synes jeg det er en utrolig kjekk jobb. Jeg treffer utrolig mange kjekke og spennende folk fra nær sagt hele verden. Utrolig kjekt å følge spillere som kommer til oss kanskje som 10-åringer første gang og helt til de er voksne, sier Storhaug.

I velkjent positur: Ole Storhaug trives som turneringsarrangør. (Foto: Espen Hildrup)

Stavanger Tennisklubb arrangerer normalt et tosifret antall store turneringer årlig.

-Vi arrangerer mange turneringer fordi vi ønsker at våre medlemmer uansett nivå skal ha et bra kamptilbud. Dette fører også til en stor besparelse for våre aktive som slipper å reise til Østlandet hele tiden. Vi er også heldige som har åtte baner som gjør at vi kan håndtere både små og veldig store turneringer, sier Storhaug.

Nettopp store turneringer er den rutinerte turneringslederen godt vant til. Gjerne flere turneringer på en gang, slik den årlige Tennisweek i slutten av november er et godt eksempel på.

Populære turneringer

I annerledesåret 2020 har det naturlig nok blitt langt færre turneringer enn vanlig. Så får man bare håpe at 2021 blir bedre. Storhaug er positiv til terminlisten for 2021 som ble publisert i forrige. Han hilser flere nivåbaserte turneringer velkommen.

-Jeg håper at spillere i Norge får opp øynene for nivåbaserte turneringer. Vi har i en årrekke arrangert dette selv i Stavanger, og disse er våre mest populære turneringer. Det virker som det er en stor masse som er klar til å hoppe på turneringspill bare kampene er jevne og at alle føler de har noe der å gjøre, mener den erfarne turneringslederen.

-Er norske tennisspillere for opptatt av hvem de spiller mot? 

-Generelt kan en vel si at litt for mange spillere er litt for opptatt av å få enklest mulig kamper. Det er litt dumt ettersom en gjerne ikke lærer all verden av det. I for mange kamper er det for stor nivåforskjell, der for eksempel den beste spilleren vinner uansett hvilke valg som gjøres underveis, samtidig som den svakeste er så mye svakere at han/hun ikke får noen uttelling av å kjempe, eller for å gjøre kloke valg. Vi trenger mange flere kamper der det er mer 50/50, og taktiske valg og det mentale avgjør, mener han.

Turneringen med flest kramper?

– Noen er kanskje skeptisk til nivåbaserte turneringer. Vil en mann på 50 år spille mot en jente på 13? Og kanskje tape? 

-I våre Juvesen-turneringer hender dette ofte, og vi har bare bra erfaringer med det. Flesteparten av spillerne er faktisk ikke så opptatt av hvem de spiller mot (kjønn/alder), bare kampene er interessante. Selv om Juvesen cup sannsynligvis er den turneringen i Norge med flest tilfeller av krampe og utmattelse, er allikevel stemningen utrolig god, sier Storhaug.

Krampe og utmattelse er gjerne tegn på at man virkelig har fått litt å bryne seg på og gjort sitt aller beste.

Ole Storhaug etter en kamp i Juvesen cup for noen år siden. Helt ferdig etter iherdig innsats mot jevn motstander. Slike scener er ikke hverdagskost på norske tennisbaner, men skjer ifølge den erfarne turneringslederen oftere i Juvesen cup enn i andre typer turneringer. (Foto: Henning Frøystein)

– Noen klubber har kanskje ikke arrangert nivåbaserte turneringer før. Hva er viktig for arrangører å tenke på for å lykkes med UTR-turneringer?  

-Det viktigste er at en sørger for at spillerne blir plassert i riktig klasse nivåmessig, slik at den første opplevelsen blir god. Derfor er det viktig at spillere som ikke har UTR blir plassert riktig. Ellers kan det sånn arrangementsmessig være greit å regne litt lenger tid på kampene ettersom de ofte blir jevnere og lenger, anbefaler han.