Sandefjord Tennisklubb (STK) har lenge vært en aktiv og viktig klubb i norsk tennis. Senere tid har det skjedd mye i klubben. Denne uken debuterer de som ITF-arrangør.

Ny sportssjef

Andrè Andersson er relativt ny-ansatt sportssjef. Dvs han jobbet i STK 2014-2016, for å komme tilbake nå i våres. Han har en bred bakgrunn fra tennisverden, bl.a med erfaring fra elitetennis i Mexico og et mangeårig samarbeid med EuroElite og Dave Bandelin.

– Jeg trengte ingen lang betenkningstid når muligheten til å komme tilbake til Sandefjord åpnet seg. Min samboer er norsk, så jeg fikk umiddelbar støtte hjemme, sier Andersson – og fortsetter…

– Sandefjord er en flott klubb å jobbe i. Vi har flere prosjekter på gang og dialogen med NTF er god. Bl.a jobber vi med å bli Kraftsenter, foruten et annet prosjekt som ikke er offisielt ennå.

– Som klubb ønsker vi å tilrettelegge for flere enn eliten. Å bygge trivsel og tilhørighet er selve fundamentet for klubben.

Daglig leder fra IT-bransjen

– Som IT-mann satt jeg på hjemmekontoret på Hamar i 2 år under koronatiden. Ettersom uker og måneder gikk fikk jeg et tiltagende ønske om bruke livet mitt på noe annet. Jeg ville ha kontakt med og jobbe med mennesker, innleder daglig leder i STK Ulf Michael Skogeng.

– I en alder av 56 år fant jeg ut at det var nå eller aldri; jeg kunne ikke vente lenger hvis jeg ville å ta spranget over til noe annet. For en 56-åring begynner dørene i arbeidslivet å lukkes… Når da muligheten for en 50% stilling som daglig leder her i Sandefjord kom var valget enkelt.

Så for et år siden gikk flyttelasset fra Hamar til Sandefjord. – Det har jeg til dags dato ikke angret på, sier Skogeng.

– Tennis hadde jeg, i utgangspunktet, begrenset kunnskap om, fortsetter Skogeng. Men sønnen min Niklas (Skogeng) var mangeårig spiller i Hamar IL Tennis og han fikk meg inn i tennisen. Så, på en måte, hadde Niklas og de andre i miljøet tenniskunnskapen og jeg hadde verktøyene til å sette dem i system.

Lange arbeidsdager

– Etter å ha kommet i gang her i Sandefjord tok jeg kontakt med Stavern TK og fikk tilsvarende avtale om 50% stilling. Og i tillegg ble det 20% i Tønsberg, fortsetter Ulf.

Tilstede under samtalen er sønnen Niklas. – Men pappa har aldri fri, kommenterer han om farens arbeidsdager… Ulf ler og tilføyer at det har gått greit foreløpig, men fritid blir det lite av.

– Når man jobber i idretten lærer man fort at vanlige arbeidstider eksister ikke. Fritid har det blitt lite av. Den begrenser seg til å gå noen lufteturer med hunden. Men vi har kommet godt i gang; vi bygger grunnstammen og har fordelt arbeidsoppgavene.

Nyttig IT-kunnskap

Etterhvert som tiden går dreier samtalen seg i forskjellige retninger.

– Jeg tror IT-kunnskapen jeg besitter er nyttig for miljøer som en tennisklubb. En ting er å være en dyktig trener, noe annet er å jobbe administrativt. Så tanken har slått meg at det gjerne kunne vært, i tillegg til trenerutdannelsene, en mer administrativ klubbutdannelse. Noe i retning av en «klubbdirektør».

Ulf ser på klokken. – Hunden min har time hos frisøren om bare noen minutter, så nå må jeg stikke…

Før han går rekker vi å spørre Andrè og ham om de vil anbefale andre klubber å påta seg ITF- og Tennis Europe-turneringer. – Absolutt, svarer de begge.

Ute på banene går kampene sin gang. ITF supervisor Marko Petrovic ser alvorlig ut, når han sier «Three hours!» På flere av banene er det kamper som sprenger ethvert tidsskjema. Bl.a har Andreas Ursin Nygaard spilt i 3 timer og stillingen er 1-1 i sett.

Sportssjef NTG Jørgen Vestli og Johan Otto Christensen-Scheel

Rekordmange norske spillere i hovedtablået

Ved ene banen sitter NTGs sportssjef Jørgen Vestli.

– Jeg tror det aldri har vært så mange norske spillere i hovedtablået til en ITF. 17 jenter og 15 gutter. Det er bra, sier han. Han følger kampen til NTG-eleven Johan Otto Christensen-Scheel i 2. runde. Johan Otto har første sett 6-1 mot 8. seedet Rafael Kiss fra Storbritannia.

– Årsakene er nok mange og sammensatt. Men det er mange unge som trener mye og har lyst til å bli gode. Mange får inspirasjon av suksessen til Casper; de ser at det går an. Og når det blir flere internasjonale ITF- og Tennis Europe-turneringer i Norge er, på alle måter, veien kortere til å prøve seg. Det er viktig at de får føling med nivået internasjonalt.

Mens vi har snakket har NTG-spilleren vunnet kampen med 6-0 i 2. sett.

– Godt jobbet, sier Jørgen til seierherren – og tillegger… – Her i Sandefjord kan det bli norsk turneringsseier hos både jentene og guttene.

Noen av spillerne i hovedturneringen

Link til turneringen på ITFs hjemmeside

Link til bilder fra onsdagen