Det er mange norske collegespillere. Så mange at det er vanskelig å få den fulle og hele oversikt – i tillegg til at collegetennisen omfatter svært mange Conferences med de respektive lagene.

For collegetennis er stort i USA. Og aller størst er å spille NCAA.

NCAA står for National Collegiate Athletic Association og er her synonymt med sluttspillet, sesongavsluttningen, hvor de kvalifiserte Conference-lagene møtes for å kåre USAs beste lag og spillere.

Derfor er det ekstra moro at en rekke norske spillere nå gjør seg klare til første runde i NCAA. Første og andre runde spilles allerede i morgen fredag 7. og lørdag 8. mai.

Vi har snakket med en rekke av spillerne om hvilke norske som skal til NCAA. Vi tør imidlertid ikke garantere at noen kan ha passert under radaren; dvs ikke kommet med på denne listen, men de legger vi gjerne til!

Astrid Wanja Brune Olsen og Pepperdine er ranket nr 5 i sluttspillet. Pepperdine møter Northern Arizona (7. mai 11:00 PM CEST). Pepperdine er en gjennganger i NCAA; dette er 8. året på rad de kvalifiserer seg.

Pepperdine – med Astrid nr 2 fra venstre

Dorthea Faa-Hviding‘s (Stavanger TK) Texas A&M er ranket som USA’s 10 beste collegelag og møter Drake (7. mai 07:00 PM CEST).

Dorthea Faa-Hviding

Elinor Storkaas (Holmen Tennis) spiller for Long Island University – og møter Virginia (7. mai 09:00 PM CEST).

Lillian Gabrielsen (Holmenkollen TK) og Ole Miss er klare for NCAA; de spiller mot North Florida (7. mai 05:00 CEST).

Simen Sunde Bratholm (Heming Tennis) har gjort det svært bra i double for Northwestern University. Motstander er UCLA (8. mai 04:00 PM CEST).

På Northern Arizona finner vi både Marcus Sulen (Stavanger TK) og Joachim Schaefer (Ullern TK). De møter Texas Longhorns (8. mai 07:00 PM CEST).

Marcus Sulen og Joachim Schaefer sammen med laget

Også i Arizona er Herman Høyeraal (Ullern TK). Han spiller for University of Arizona og skal i ilden mot Michigan (7. mai 04:00 PM CEST).

Lars Peder Minsaas (Stavanger TK) representerer DePaul og møter 16. seedet Illinois (7. mai 11:00 PM CEST).

Første og annen runde spilles kommende fredag og lørdag. 3. runde spilles 16.-17. mai. Kvartfinalene 19.-20. mai. Semifinaler og finaler finner sted på selveste USTA National Campus i Orlando 21.-22. mai.

Trekning NCAA 2021:

— — —

– I amerikansk idrett er NCAA noe av det største man kan være med på!

Holmen Tennis’ Elinor Storkaas har spilt hele sesongen for Long Island University. Hun oppsummerer året slik…

Elinor Storkaas etter å ha vunnet singlen i den avgjørende kvalifiseringskampen

– Laget mitt, Long Island University (LIU), vant Northeast Conference (NEC) nå i mai. Dette betyr at vi er vidre til NCAA Nationals, der første runde spilles allerede 7 mai. I amerikansk idrett er dette er noe av det største man kan være med på. Målet for hele sesongen var å vinne conferencen vår slik at vi kunne spille Nationals.
Trekningen fant sted 3. mai og i 1. runde møter vi 14. seedet University of Virginia. Det blir tøft, men også utrolig gøy. Kampen spilles i morgen (fredag) og hvis vi går vidre spilles 2. runde på lørdag – mot vinneren av Tennessee og James Mason.
Veien vår frem til Nationals har vært helt fantastisk. Vi har ikke tapt en eneste kamp i løpet av sesongen; vi har vunnet 9 av 9 kamper. Derimot har det ikke vært lett å være ubeseiret. Vi har hatt noen jevne matcher hvor for eksempel et doublepoeng har vært helt avgjørende.
Følelsen av å vinne med et lag er noe jeg ikke har kjent på før, fordi tennis er jo først og fremst en individuell sport. Men det å ha et helt lag i ryggen og det å heie andre frem er noe av det beste med å spille collegetennis. Jeg husker jeg ble helt satt ut hvor høylytt den første lagkampen vi spilte var. Alle heiet og ropte på sitt lag og det skapte en morsom og kompetitiv atmosfære. Man fikk lyst til å prestere enda bedre når man hadde en hel fanskare på sidelinjen. Det tok litt tid å komme inn i å være såpass høylytt, men jeg er veldig komfortabel med det nå. Den energien laget viste i finalen av NEC Finals er noe av det som gjorde at vi vant, selv om vi startet matchen med å tape double poenget. Noen kamper ble også utsatt eller avlyst fordi det andre laget testet positivt for corona. Vi klarte heldigvis å komme oss gjennom hele sesongen coronafrie. Vi ble testet hver uke.  
Nå som vi er i sesong trener vi ca. 6 ganger i uken pluss matcher vi har i helgene. I preseason, som er høstsemesteret, trener vi enda tøffere fysisk. Dessverre fikk vi ikke spilt like mange matcher i år pga coronaviruset og skolens regler. Dette ble kompensert med treningsmatcher innad i laget. Vi har vanligvis fysisk trening på morgenen og tennistrening i 2 timer på formiddagen, før klasser på ettermiddagen.
Det er en hektisk hverdag og spesielt når vi er i sesong er det ikke så mye fritid. Men det er utrolig gøy å spille matcher med et så godt lag og sammen gjør vi hverandre bedre. Alle på laget er forskjellige nasjonaliteter, så det å tilpasse seg føler jeg har tatt litt tid. Det er en stor forskjell fra Norge, men det har gjort meg sterkere og jeg har lært utrolig mye den tiden jeg har vært her.
Jeg vil definitivt anbefale college til alle som har lyst. Det er hektisk og slitsomt med lange dager og mye trening. Men du lærer utrolig mye om deg selv og andre. Du vil lære å takle utfordringer du aldri før har støtt på. I tillegg opplever du en helt utrolig tennisatmosfære. Alle er sultne etter å vinne for laget sitt. Og du får muligheten til å oppleve USA ved å reise rundt på turneringer – noe ihvertfall jeg synes har vært interessant. 

— — —

NCAA Division 1 Conferences

Conferences er, grovt sagt, en geografisk inndeling av USA, hvor collegene og universitetene møter lag i sitt eget geografiske område.

Her finner du mer om mennenes Divisjon 1 Conferences og lag. Og her er damenes Divisjon 1 Conferences og lag.

Lykke til, alle sammen – heia norsk tennis!

Marcus Sulen og Joachim Schaefer – på vei til NCAA