Foto: Privat

Alle reisende som ankommer Norge fra land utenfor EØS- og Schengen-området må nå på karantenehotell etter at regjeringen innførte nye regler fra 9. mai.

Dette rammer blant annet Marcus Sulen fra Stavanger TK og Joachim Schaefer fra Ullern TK som spiller tennis og har idrettsstipend på Northern Arizona University i USA.

-Både Joachim og Marcus er fullvaksinert med siste vaksine 4 mai, og begge har i likhet med de fleste på laget hatt Covid-19. De har også obligatoriske ukentlige Covid-19 tester på universitetet, sier far, Frederick Schaefer, om situasjonen til gutta.

De nye reglene kom som et sjokk på spillere som på denne tiden kommer hjem fra studier i USA. Før 9. mai, var det kun reisende fra Bangladesh Irak, India, Nepal og Pakistan som måtte til karantenehotell. Dette er nå utvidet til alle land utenfor EØS og Schengen.

Videre forteller Schaefer at collegespillere er under svært strenge protokoller når de konkurrerer under NCAA-paraplyen. NCAA setter strenge krav til arrangør og utøver og alle må følge retningslinjer for smittevern ettersom serien krever mobilitet. Med et idrettsstipend kreves det fysisk tilstedeværelse, collegespillere kan ikke opprettholde sine forpliktelser på hjemmeskole. Schaefer mener at turen til USA ikke kan kategoriseres som unødvendig fritidsreise.

Dette skaper ikke bare problemer fro collegespillere som kommer hjem til sommeren, men også proffspillere som konkurrerer utenfor EØS. Landslagsansvarlig, Fredrik Loven, bekymrer seg over oppkjøringen til Billie Jean King (tidligere Fed Cup) blir alt fra optimal og etter endt spill, må spillere sitte ytterligere 10 dager i karantene.

-Våre beste jenter skal konkurrere for Norge under Billie Jean King cup nå i juni. 10 dager på karantenehotell som oppladning til denne landskampen er langt fra optimalt, sier Loven

Generalsekretær i Norges Tennisforbund, Aslak Paulsen, mener dette tiltaket er et paradoks og hindrer yrkesutøvelse.

Proffspillere blir testet jevnlig, ofte hver tredje, fjerde dag når de spiller internasjonale turneringer. Collegespillere kommer fra et fullvaksinert land og de fleste collegespillerene er i tillegg vaksinerte.

I går kunne Nettavisen fortelle at Gjert Ingebrigtsen også fortviler over de nye karantenebestemmelsene og mener dette får konsekvenser for norske OL-utøvere

– Hvis vi skal sluses inn på et hotell når vi i løpet av de siste tre-fire dagene har vært testet fire-fem ganger, ikke vært i nærheten av en kjeft og besøkt det landet som har kommet desidert lengst på vaksinefronten, så blir det rett og slett bare for dumt, sa Gjert Ingebrigtsen til Nettavisen tirsdag denne uken.

NIF har sendt brev til Justisdepartementet der de ber om tillatelse til at toppidrettsutøvere kan få avvikle karantene i egen bolig. Frederick Schaefer har også tatt dette videre med Justisdepartementet.