Malene Helgø har hatt en strålende uke i W25 Liepala og spiller sin første W25-finale. I 2. runde slo hun ut WTA 287 Valentini Grammatikopoulou.

Finalemotstander, latviske Daniela Vismane, 20 år og WTA 488, får en optimal start på kampen gjennom å bryte Malenes serve allerede i 1. game og har et overtak til Malene bryter tilbake og utlikner til 4-4 – før latvieren tar settet 6-4.

I 2. sett får Malene en bedre start og leder 2-0, men Vismane henter det inn. På 4-4 får Malene et nytt break mot seg og latvieren server hjem kampen.

Finaletap er aldri gøy, men i dag skal vi gratulerer Malene med en fantastisk uke og innsats. Finale i W25 tar vi av oss hatten for!

Hjemme i Norge er mamma Grethe Kaada Helgø. Hun har nettopp kjørt ene datteren Marie til toget. Hun følger ikke kampen poeng for poeng; det blir for spennende.

Så vi får en hyggelig telefonsamtale under kampens gang.

– Før avreisen til Latvia satt vi her hjemme i stuen og snakket om at Malene skulle ta Latvia som trening. Og så har det jo gått så bra, innleder Grethe – før hun fortsetter…

– Jeg har alltid hatt troen på Malene. Hun har en energi og en tennisglede som gjør at jeg alltid har trodd at hun kommer til å lykkes. Og Malene klager aldri, hun er tålmodig og gjør det hun skal og som kreves av henne. Nå under koronatiden har det vært å enten jobbe for å få et forsprang – eller sitte hjemme og fokusere på alt som ikke er mulig. Her har kanskje Malene hatt et fortrinn, fordi hun er vant til å ordne alt på egenhånd; hun har aldri hatt noe stort apparat som har ordnet alt for seg. Og Malene har alltid vært veldig selvgående – hun trenger ikke andre til å aktivisere seg, hun trenger kun litt støtte.

Om Grethes rolle i Malenes utvikling, sier hun:
– Hvis det er noe vi har forsøkt å tilføre henne, så er det å aldri gi opp. Det har vært turneringer og perioder hvor Malene ikke har prestert så bra som hun hadde håpet. Men da gjelder det å justere forventingene og prestere best mulig under nye forutsetninger. Hvis du avbryter og reiser hjem fra turneringer finner du aldri ut hvordan du taklet motbakken. Nedturer kan man lære mye av.
-Jeg tror det er viktig at foreldrene viser interesse og entusiasme, men spilleren skal lære å klare seg selv. I tillegg tror jeg det er viktig å sette av tid til å gjøre andre ting. Uansett hvor glad du er i å gjøre noe, så kan du gå lei. For Malene har det vært viktig å være sosial. Hun har mange venner og liker å være sammen med andre utenfor tennisen.

Så hva tenker Grethe om Malene og fremtiden?
– Malene har selv uttalt i media at hun skal bli best i verden – og jeg har ikke hørt noe om at hun har forandret planene. Så det tror vi på begge to. Èn skal jo være nr 1…

Eurosport og Espen Tvedt gjør en topp jobb med å vise tennis – og fra Latvia er de allerede i gang med en sak om og med Malene. Det betyr så mye for spillerne å føle seg sett – og ikke minst for norsk tennis.

For Malene går ferden vidre til W25 Grado i Italia.

Gratulerer med fantastisk innsats, Malene! More to come

Les også: Malene Helgøs første W25-finale