Det norske flagget vaier nå på den store internasjonale tennisscenen. Norge har endelig fått forbildet man har drømt om i flere tiår. Hvor går veien videre for norsk tennis?

-Nå handler det om å etablere kultur. Det å kunne gjøre ting flere ganger. Den aller viktigste jobben er å bygge noe som over tid fungerer, mener utviklingsansvarlig i Norges Tennisforbund, Øivind Sørvald.

Norges Tennisforbund har satt seg som mål å få fram flere ATP- og WTA-spillere framover. Før 2030 er målet å ha 10 nordmenn på topp 500-listene.

-Lederne må fortsette å fortelle historien om Casper Ruud. Han har gått på idrettsskole, han har trent i Norge, han har trent med andre og han har trent alene. Han har gjort den nødvendige tekniske og fysiske treningen. Og han gjorde ting hjemme, understreker Sørvald.

Han påpeker også viktigheten kvalitet og samarbeid.

– Vi må gjøre en bedre jobb enn konkurrentene. Vi må bygge team og ikke gjøre ting alene. De som jobber med spilleren må følge med i utviklingen.

Det skjønte Christian Ruud tidlig – et bredt og godt sammensatt team trengs for å lykkes. Selv om han som tidligere proffspiller har hatt bedre forutsetninger enn de fleste til å forstå hva sønnens ferd mot profflivet ville kreve, har han søkt hjelp. Mye hjelp.

-Han er et unikum når det gjelder å tørre å spørre, sier Sørvald.

-Hva har dere lært av Ruud-suksessen?

-Vi har lært masse. Vi har lært at det er mulig om man er villig til å gjøre jobben hver dag. Vi har lært at tverrfaglighet er veien til målet – det nytter ikke med én trener.

-Vi må drive med faktabasert trening, og vi må gjøre jobben bedre enn konkurrentene.

Utdanning av trenere har vært noe av det viktigste for Sørvald gjennom en årrekke. Det fortsetter å være sentralt i utviklingen av norsk tennis.

-Gi folk kompetanse, så vil de prioritere riktigere, mener Sørvald.

Nettopp prioritering blir viktig framover. I rollen som utviklingsansvarlig tror han det blir et poeng å snevre inn alternativene og vektlegge kvalitet framfor kvantitet.

-Vi må tydeliggjøre den norske modellen. Vi har de siste årene fått mange verktøy. Nå må vi ikke lage flere verktøy, men passe på å hjelpe med prioriteringer, sier Sørvald og mener energi og overskudd er andre viktige stikkord å ta med seg. 

-Jeg møter mange slitne trenere nå. Trenerne står fryktelig mange timer på banen, her bør man se på om ting kan gjøres på en annen måte.

-Vi må sørge for mer tenniskunnskap

-Når du ser folk på Kiwi prate tennis, da skjønner du at det er noe som har skjedd.

Øivind Sørvald gleder seg stort medvinden i norsk tennis om dagen. Han bedyrer at framgang ikke bare handler om at flere skal spille tennis.

-Fokus nå er at flere skal forstå hva tennis er, og kunne kose med å se på tennis. Få foreldre til å forstå hvorfor barn skal spille tennis – at tennis er investering i helse og noe man kan gjøre hele livet.

Han mener mer tenniskunnskap hos nordmenn vil være nyttig i det lange løp. 

-Vi må folkeliggjøre slik at folk skjønner hva tennis går ut på – det gir en varig effekt for tennissporten.

Suksessen til vår verdensstjerne gir ikke bare tennis mer oppmerksomhet. Casper Ruuds menneskelige sider er også godt nytt for norsk tennis. 

– Casper Ruud framstår som en fair play-person med positive verdier. Det gjør at tennis får en fin plass, mener mannen som har tilbrakt et langt arbeidsliv på norske og utenlandske tennisbaner.