-Mange tror nok at jeg har stått og slått ball med Casper i timesvis hver dag, bare oss to, at jeg har vært mye alene med Casper på banen, men det er faktisk litt feil, sier Christian Ruud til «Olympiapodden»

I en 57 minutters podcast med Christian Ruud og analysansvarlig i Team Ruud, Øivind Sørvald, forteller Ruud om trenerrollen som far og trener, men også om langsiktigheten i treningsarbeidet.

-Jeg hadde egne erfaringer som spiller selv. Jeg likte selv å trene med flere på banen, for da ble det litt konkurranse og da sto jeg ikke bare og slo ball med treneren min, sier Ruud i podcasten.

Det har derfor hele tiden vært viktig for pappa og trener, Christian Ruud, at det skal være moro på trening med sønnen Casper.

-Planen har hele tiden vært å ikke drepe lysten ved å bare stå å trene med meg. Vi har alltid hatt med kompiser og hatt morsomme treninger med litt smil og moro. Vi har prøvd å ha det gøy så mye som mulig, sier Christian Ruud til Olympiapodden.

Målet har likevel vært at man skal gi en skikkelig innsats på trening, ettersom man ikke får like mye tid på banen i Norge som i andre land. Men det måtte være en del lek og moro i det også.

Da Casper var førsteårs u16 hadde Casper og Christian fokus på trening og fys og ikke nødvendigvis reising og konkurrering utenfor Norges grenser. Ruud ser at veldig mange spiller seg litt ihjel. Det var ikke så viktig for dem å spille seg til nr 600 i verden på juniorrankingen, slik mange av konkurrentene gjorde.

HØR HELE «OLYMIAPODDEN» HER

-Det er vanskelig, fordi du må jo ut og teste deg, bygge selvtillit. Men jeg tror også mange blir lei fordi du har reist jorda rundt før du er 17 år, sier Christian Ruud om valgene de tok da Casper var yngre.

Casper drev også med annen idrett i ung alder. Han spilte både bandy og fotball og var spesielt god i fotball. Men Casper likte å vinne og det ble mye tap i fotballen. Det var han ikke fornøyd med. I tennis kunne han kontrollere utfallet selv. Christian tror dette er grunnen til at Casper til slutt valgte tennis. Han hadde tidlig konkurranseinstinkt.

Deler av Ruuds Trenerteam: Alexander Brun, Marcel Da Cruz, Casper Ruud, Christian Ruud og Øivind Sørvald

Øivind Sørvald, som har fulgt Casper de siste 10 årene, har observert Ruuds far og trenerolle fra sidelinjen. Sørvald har gjennom en årrekke vært med i den tekniske utviklingen i Team Casper Ruud, og har parallelt vært sportsjef i tennisforbundet.

-De fleste foreldre som har har drevet med idretten tenker de kan det best selv, mens Christian spurte de han kjente, tidlig, sier Sørvald.

Ruud bekrefter at han hele tiden har spurt der han føler at han ikke har hatt like mye kunnskap.

-Jeg har hele tiden hatt bra folk rundt med med teknisk, fysisk og mentalt kompetanse. Vi har hatt bra folk rundt oss hele tiden som også har hatt troen på det vi holder på med, bekrefter Ruud i Olympiapodden.

-Vi i teamet prater veldig mye sammen, både fysisk, teknisk og taktisk. Det er mange trenere som ikke vil spørre. Christian har hele tiden vært på søken og dette har vært veldig utviklende for alle i teamet, sier analyseansvarlig Øivind Sørvald.

-For oss i teamet er det fint å jobbe med Christian og Casper som er ydmyke og derfor føler vi at vi kan bidra med gode innspill og gjøre gradvis endringer, fortsetter Sørvald.

Olympiapodden spør avslutningsvis hva norsk tennis kan lære av denne historien?

-Det vi håper kan skje er at tiden med en trener er forbi, at «one man band»-tiden er over. Vi må søke kompetanse, utvikle ferdigheter. Vi i Norge må jobbe annerledes, innholdet og kvaliteten må være høyere enn ute i verden. Treningen må være mer presis og med hensikt, avslutter Sørvald.