Denne helgen arrangerte NTF Trener 3 kurs der idrettspsykolog Frank Abrahamsen fra NIH var en av foreleserne. I trenerutdanningen inngår noen klare pilarer som faglig dyktighet og evnen til pedagogisk tilnærming og formidling.

Claudio Rivera og Viktor Selander er blant trenerne på kurset på Oslo Tennisarena denne helgen.

Trenere er pedagoger og kan være avgjørende for en utøvers fremtid. Det er utfordringer, mentalt, for spillere i alle aldre. I alderen 16 år og oppover kan det bli spesielt utfordrende. Da kommer forventningene om at man skal inn i arbeidslivet. Spørsmålet om hvilke muligheter man har som tennisspiller dukker opp. Da er det viktig at man finner mening i det man gjør.

-Derfor er det viktig at vi har disse kursene, slik at vi kan guide spillere, sier trenerne Claudio Rivera og Viktor Selander.

-Spillerne trenger at noen tror på deg. Vår oppgave er å tro på dem når de begynner å tvile. Foreldre utgjør også en viktig del av dette, fortsetter Rivera.

På kurset med Abrahamsen får trenerne verktøy for å fokusere på de riktig tingene. Kommunikasjon med utøvere og foreldre utgjør mye for spillerens motivasjon.

-De trenger anerkjennelse. Jeg bryr meg om deg. Å vise at jeg bryr meg om deg som menneske, er viktig, sier Abrahamsen

Frank Abrahamsen er ansatt på Norges idrettshøgskole, har doktorgrad i idrettspsykologi og har jobbet lenge på Olympiatoppen. Abrahamsen har deltatt på et et par av dagene på Trener 3 kurset. I tillegg til det tennisfaglige har de gått gjennom 5 dager med felles idrettslige temaer.

Helgens kurs var det siste delkurset av i alt 13 delkurs. Deltakerne begynte sommeren 2020 og avslutter nå. Det gjenstår en praksisperiode i egen klubb, noen skriftlige oppgaver (eksamen) og noen online kurs, før de er ferdig uteksaminert.

Deltakerne på Trener 3 kurset består av Claudio Rivera, Viktor Selander, Lucie Sejrup, Arantxa Andrady, Tedy Kassa, Marta Marcinkowska, Ignas Mazgelis og Marin Franjicevic.

Coaching, ernæring, idrettspsykologi og mål- og strategiprosesser var temaene med andre idretter på Olympiatoppen.

Forelesere fra NIH, OLT, NTF og andre kompetansepersoner har bidratt til gjennomføringen av kurset. Blant annet har Jaime Fernandez, som har doktorgrad i fysisk trening, fra Spania vært involvert på dette kurset. 

Neste Trener 3 kurs vil starte i løpet av november-desember i 2022.