Spillere fra Stavanger, Bergen, Ålesund og Oslo deltok på møtet med collegetrener David Secker fra North Carolina State University tirsdag denne uekn.

Nærmere 50 juniorspillere deltok på webinar med førstedivisjons-trener David Secker. North Carolina State er en av skolene med de sterkeste midlene og med det mest komplette sportprogrammet for collegespillere i USA.

Spillere fikk innføring i de forskjellige divisjonene (Division 1, division 2, division 3, NAIA og Junior College) som spilles i collegetennis. Secker anbefaler spillere å ikke være for fokusert på å spille i førstedivisjon. Mange lag i 2. divisjon har bedre spillere enn 1. divisjon og spillere som blir plassert som nr 7 eller 8 på et lag, får som regel ikke spille kamper. Da kan det være lurt å velge en skole der du faktisk får spilt.

UTRs college program manager, Ben Van Hout, kunne fortelle at spillere med UTR fra nivå 4 og oppover kan få spille på et tennislag. Det gis også ut flere stipend til jenter som spiller tennis enn gutter som spiller tennis. Dette fordi andel gutter og jenter skal være lik og mange guttestipend blir delt ut til amerikanske fotballspillere. Jenter skal tildeles like mange idrettsstipend som gutter og amerikansk fotball opptar veldig mange av stipendene på guttesiden.

Under pandemien har norske spillere store utfordringer med å vise seg frem for collegetrenere ettersom de ikke har kunnet spille kamper siden oktober 2020. I tillegg frarådes nødvendige reiser sterkt. På tirsdagens seminar kunne collegetreneren tipse spillere om hva de bør gjøre for å bli sett.

-Kommuniser! Ta kontakt med collegetrenere, film dere selv spille, lag en film på hvordan du trener eller der du forteller om dine målsettinger, er rådet fra Secker til spillere sålenge det ikke er mulig å spille kamper.

College trener i North Carolina State University, David Secker, fortalte norske juniorer hva han leter etter i en spiller

Det er ikke så viktig hvilke type turneringer man spiller, det viktigste er å spille kamper.

Secker innrømmer at han spøker litt når han sier at UTR systemet har gjort jobben til collegetrenere mye lettere. Spesielt jobben om det er å finne de internasjonale spillerne. For 15 år siden handlet rekruttering om kjennskap til europeiske spillere. UTR har åpnet opp en mulighet for å se resultater og nivå på spillere, uten å måtte fysisk være tilstede. Secker sier trenere må reise mye mindre nå etter at UTR ble et hjelpemiddel.

-Det første jeg sjekker når jeg får en henvendelse fra en spiller er UTR nivået deres. Hvis jeg ikke har sett deg spille eller kjenner deg, må jeg begynne med nivået ditt. UTR har blitt spesielt viktig for internasjonale søkere, sier Secker.

Det er ikke lengre avgjørende å spille store internasjonale turneringer for spillere som ønsker å kombinere skole og tennis. Til syvende og sist er det kampspill som er viktig. Alle resultater bidrar til din UTR enten det er fra ITF, nasjonale turneringer eller lokale turneringer.

-Mitt råd til dere er spill, spill, spill. Hele poenget med UTR er at du slipper å reise så mye. Bare spill! avslutter Secker