Collegespillerne er i disse dager hjemme på juleferie. Noen har faktisk vært hjemme hele høsten.

Stavangerspillerne Erik Sedberg Aarthun (Missouri), Mathias Jæger-Pedersen (Illinois), Dorthea Abigel Faa-Hviding (Texas), Marcus Sulen (Arizona) og Lars Peder Minsaas (Illinois) valgte alle å flytte til USA for å gå på college etter videregående skole. (Foto: Henning Frøystein)

Et 30-talls norske tennisspillere spiller for tiden collegetennis i USA. Vi møter fem av dem på «college-trening» i moderklubben Stavanger Tennisklubb tirsdag formiddag. Mens Mathias Jæger-Pedersen, Erik Sedberg Aarthun og Marcus Sulen har hatt et mildt sagt annerledes semester i et smitteherjet USA, har pandemien for noen betydd et ikke planlagt halvår hjemme i Stavanger.

Lars Peder Minsaas (20), Depaul University, Chicago, Illinois

Lars Peder Minsaas startet på Depaul University Chicago i fjor høst og var godt fornøyd med å spille for universitetets Division 1-lag sist skoleår. I høst har han fulgt undervisningen digitalt fra gutterommet i Stavanger, mens han har forsøkt å holde tennisformen innimellom TFO-jobbing i moderklubben.

-8 av 10 på laget er europeere og alle de droppet å reise, så det hadde ikke vært særlig poeng å være der for tennisen, sier 20-åringen.

-Det har ikke vært fullt så gøy akademisk å være hjemme. Det blir vanskeligere å stille spørsmål og oppfølgingen er ikke like god som den ville vært på campus, sier han.

Heller ikke det sportslige kan måle seg med det opplegget han fikk det første skoleåret, det vil si de seks månedene han fikk før nedstengingen i mars.

-Det var veldig gøy de seks månedene jeg var der. Nå gleder jeg meg til å reise tilbake, sier han. Før pandemien trente Lars Peder med laget sitt seks ganger i uken. Opptil to timer tennis og en time styrke daglig. Han gleder seg til å returnere til USA igjen.

Blue Demons: Lars Peder Minsaas i midten. (Foto: Depaul University Chicago)

-Jeg reiser tilbake 2. januar, og så er første lagkamp 28. januar. Men jeg må starte med 14 dager i karantene, forteller han. Det er uvisst hvorvidt han får anledning til å spille tennis i karantenetiden. Skolens baner kan han ikke spille på, men kanskje det blir tilgang på noen parkbaner utendørs.

Dorthea Abigel Faa-Hviding (22), Texas A&M university, Kingsville, Texas

Også Dorthea Abigel Faa-Hviding har vært borte fra college helt siden mars. Da spilte hun sin beste tennis og var topp 100 Division 1-spillere i USA. Siden det har hun delvis vært i Stavanger og delvis i Tyskland, langt unna laget sitt Texas A&M som hun har vært sentral del av siden høsten 2017.

«Aggie»: Dorthea Abigel Faa-Hviding har opplevd mange glade øyeblikk sammen med laget sitt Texas A&M. (Foto: Texas A&M University)

Uten lagkamper, turneringer og sine gode treningsvenninner på Collegelaget, innrømmer hun at situasjonen har gitt henne en knekk.

-Motivasjonen har blitt satt på prøve. Jeg har tenkt: Hva spiller jeg for? forteller 22-åringen

Nå gleder hun seg til å komme igang igjen i januar og spille med laget det siste halvåret av collegetilværelsen, selv om det er uvisst hvordan sesongen blir.

Mathias Jæger-Pedersen (19), Millikin University, Decatur, Illinois

Mathias Jæger-Pedersen er inne i sitt første semester som collegestudent. Han har vært i Decatur i Illinois i høst. Han har i det minste fått trent mye tennis.

-En vanlig treningsuke inneholder treninger fra mandag til lørdag med to timer tennis i ukedagene og tre timer tennis på lørdag. Noen av dagene med en time styrke i tillegg. Et bra opplegg hvor jeg får trent en god del og dessuten ha god tid til å fokusere på skole, forteller 19-åringen.

-Jeg har blitt en mer stabil spiller, mener han.

Han har definitivt fått merke på den nye sjefen i verden. Før hver trening må alle måle temperaturen. Alle turneringer har vært avlyst, og forelesningene har han fulgt fra studenthybelen. Da har det ikke vært like lett å være førsteårsstudent i et nytt land.

-Det har gått bedre og bedre. Det har vært kjekt å oppleve noe nytt, selv om det har vært et rart semester.

Studentene er hjemme på juleferie. Her har daglig leder Cezar Johansson (til venstre) samlet studentene til formiddagstrening i Stavanger Tennisklubb. Trener Urban Ekström deltok også på treningen. Fra venstre: Lars Peder Minsaas, Erik Sedberg Aarthun (delvis skjult), Marcus Sulen, Johannes Helgø, Dorthea Faa Hviding, Mathias Jæger-Pedersen. (Foto: Henning Frøystein)

Marcus Sulen (21), Northern Arizona University, Flagstaff, Arizona

Marcus Sulen er inne i sitt andre collegeår, men første år på ny skole. Han valgte å skifte til Northern Arizona University foran det nye skoleåret.

-Jeg valgte denne skolen på grunn av det akademiske og at de er blant det beste laget i konferansen vi spiller. I tillegg spiller Joachim Schaefer på laget, som betyr mye for hvorfor jeg går her også, forteller 21-åringen.

Hverdagen på Division 1-laget er ingen dans på roser:

-En treningsuke på NAU starter klokken seks om morgenen der vi trener styrke i en time, så har vi to og en halv time tennis om ettermiddagen, hver dag.

«The Saints»: Erik Sedberg Aarthun (til høyre) sammen med collegelaget sitt. (Foto: Maryville University of Saint Louis)

Erik Sedberg Aarthun (21), Maryville University of Saint Louis, Missouri

For Eriks del er det fem morgenøkter med tennis og dessuten tre styrkeøkter i uken.

– Jeg går på college fordi jeg synes tennis er gøy. College gir gode muligheter for å spille mer og samtidig få utdanning. I tillegg er det spennende å oppleve USA. Jeg valgte denne skolen fordi den er godt plassert i forhold til by og er god akademisk. Tennisnivået er bra for meg, mener han.

Så får vi alle håpe at det nye året kan handle mer om tennis, opplevelser og kameratskap – og mindre om et virus.