Tirsdag 2. februar arrangerte Universal Tennis Rating og NTF webinar med Q&A for Norge. Her kunne norske spillere, trenere og foreldre lære litt mer om plattformen som benyttes som ranking i Norge. Den største overraskelsen for deltakerne var nok at man kan bruke plattformen som verktøy for å sørge for et tennisstipend i USA.

-Vi får hele tiden forespørsler fra collegetrenere på jakt etter spillere til sine skoler i USA. Det er en myte at man må ha høyere UTR enn 8 for å få spille tennis på College i USA, sier Anne Worcester som er president i Universal Tennis Rating.

Worcester forteller at spillere må være klar over at det finnes mange muligheter dersom du ikke når opp blant de aller beste i landet ditt. Det er flere divisjoner i collegetennis og man trenger ikke skyhøy UTR for å spille tennis på college i USA.

-Nye undersøkelser viser at det finnes college-muligheter på alle nivåer, både for jenter og gutter. Overraskende nok har mellom 50-60 prosent av spillerne på college et UTR nivå mellom 3 og 8. Det er altså ikke nødvendig med UTR på 11 eller 12, altså der 1. divisjon spillerne ligger. Det finnes utallige muligheter for alle nivåer i divisjon 2 og 3, fortsetter Anne Worcester.

-Vi blir ringt opp av collegetrenere fra 2. divisjon og 3. divisjon som etterlyser spillere til sine skoler, fortsetter Worcester. Vi prøver å nå ut med budskapet om at det er mange flere muligheter enn kun første divisjon tennis på college i USA.

Sjekk UTRs webinar i sin helhet her: https://youtu.be/LgCoMyEpqBA

Under UTRs webinar kunne tidligere college- og proffspiller Stephen Amritraj fortelle at den beste måten å forbedre sin UTR er på er å bli en bedre spiller. Amritraj er Chief of Tennis Officer i UTR. Det er en myte at man faller ned i UTR ved å spille mot spillere med lavere UTR enn seg selv. Andres Castillo er regionsansvarlig for UTR i Sør-Amerika og kunne vise til eksempler der spiller har hevet sin UTR ved å kun spille mot spillere med lavere UTR enn seg selv.

Andres forklarte hvordan denne utøveren klatrer ved å kun spille mot spillere med lavere UTR enn segselv.

Andres Castillo, som selv spilte tennis på Columbia University, sier at UTRs «college fit» demokratiserer tilgangen til college i USA. Spillere som hovedsaklig kun har spilt lokalt, kan jobbe opp sin UTR slik at de også kan ha muligheten til å få et stipend. Dette hjelper til med å senke prislappen slik at college-stipend er en mulighet for alle.

På plattformen kan spillere ta kontakt med college-trenere. Plattformen er ikke bare en søkemotor eller database for spillere, men den har også elementer av sosiale medier, slik som Facebook.

-Du kan sende meldinger til alle som er er en del av denne plattformen, gjennom plattformen, sier Castillo.