I bydelen Storhaug i Stavanger kommer det to nye tennisbaner til våren. Det skjer etter fire års innsats av en foreldregruppe som var lei av å kjøre i rushtrafikk.

I Norges fjerde største by er det kun én tennisklubb. Uansett hvor i kommunen man bor, må man til trafikkerte Tjensvoll for å spille tennis. Det ville noen Storhaug-beboere gjøre noe med.

Mathias Molden har vært en viktig pådriver for å få til et tennistilbud i bydelen Storhaug, sammen med andre tennisinteresserte foreldre i bydelen.

For fire år siden kontaktet Molden og initiativtakerne kommunen og foreslo å erstatte fire av bydelens mer eller mindre tomme fotballøkker.

Kommunen var positiv til initiativet, og lot Molden og co. få komme og presentere sin sak i kommunalstyret for bymiljø og utvikling.

Her kommer det to grusbaner og en minitennisbane. Grøntareal bevares. Banene blir laget der det før var fotballbane. Det blir åpne, kommunale baner.

Underveis har det vært noen skuffelser og runder i de kommunale instansene. Første innstilling om tennisbane ble omgjort i favør fotball. Så gikk kommunen med på å bygge en tennisbane på en lite brukt fotballøkke i et skogholt i Ramsvik. Storhaug-gjengen ville gjerne ha mer enn én bane. I juni 2020 kunne Molden og resten av Storhaugs tennisgruppe slippe jubelen løs – da ble det vedtatt at kommunen ville lage to nye baner. I november startet arbeidet. Banedekke blir syntetisk grus.

-Det er planlagt at banene skal være ferdig i slutten av februar, forteller Molden.

Parallelt med den fire år lange prosessen med å vedta nye tennisbaner, har foreldregruppen jobbet med å bygge opp et tennismiljø på Storhaug.

Først gjorde de om en basketballbane til en miditennisbane. Kommunen stilte med 10.000 kr. i nærmiljømidler til oppmerking av linjer. I 2017 var gjengen i gang med treninger på den gamle basketballbanen. Året etter fikk Storhaug tennisgruppe nye midler til å kjøpe et frittstående nett.

Litt maling og et minitennisnett – og vipps hadde Storhaug sin første tennisbane. (Foto: Storhaug tennis)

Miditennisbanen som ligger 500 meter fra Midjord fotballstadion, blir mye brukt – hele året.

-Banene blir overraskende mye brukt. Det var flere som spilte i går. Jeg så også noen i dag, forteller Mathias Molden på telefon søndag 6. desember. Han er selv der fredager, når han er trener for en gruppe barn. Han ser ingen grunn til at ikke tennis skal spilles utendørs høst og vinter når fotball og andre idretter kan trene ute. Stavanger er riktignok en by med et mildt vinterklima – det er sjelden snø og is.

Nytt frittstående nett som kan flyttes dersom noen vil spille basketball. (Foto: Storhaug tennis)

-Sist trening måtte vi strø litt på grunnlinjen, det var litt glatt, forteller Molden. Mørket legger sine begrensninger i desember og januar, så da blir det helst spill i helgene.

I løpet av tre år har Molden og andre ivrige tennisforeldre skapt et tennismiljø i bydelen Storhaug. En foreldredrevet tennisskole aktiviserer fire treningsgrupper i uken. De yngste barna, fra 5 år og oppover, trener i gymsaler i bydelen. De litt eldre barna trener altså utendørs. Totalt er det 20 barn i trening hver uke. Flere av dem trener også i Stavanger Tennisklubb.

Hvorvidt Storhaug Tennisgruppe skal etablere seg som en klubb under NTF, gjenstår å se. Nå gleder gjengen seg over at både store og små i bydelen skal få spille tennis på «ekte» tennisbaner til våren.

Storhaug tennis har barn i aktivitet hver uke på Nylund skole. (Foto: Storhaug tennis)
Det er mye man kan bruke for å lage tennisnett. De gode gamle gymsal-benkene kan brukes til andre ting enn hjørnefotball. (Foto: Storhaug tennis)